Åbo Underrättelser

Uppdukat för semifinal

-

KRÖNIKA. Finland vann sin grupp och fick en önskemotst­åndare i första slutspelsm­atchen i ishockey-VM i Danmark. I kväll går Lauri Marjamäkis lejon upp mot Schweiz – ett landslag som Finland aldrig förlorat mot sedan direkta utslagsmat­cher infördes i mästerskap­en.

Därmed inte sagt att schweizarn­a blir en munsbit som Lejonen slukar med hull och hår då stunden är inne. Tidigare i turneringe­n har alplandets söner visat att man kan bjuda hårt motstånd oberoende vem som ställer upp på andra sidan.

Ändå går Finland upp som solklar favorit i sista matchen i Herning. För vinnaren väntar en resa till Köpenhamn där medaljkamp­erna avgörs. Förlorarna återvänder hem.

Onsdagen var vilodag för samtliga åtta lag som fortfarand­e är kvar i turneringe­n. I dag då VM börjar på riktigt ska detta antal halveras till fyra. SKÖNT att Lejonen får stanna kvar i Boxen där de efter sju matcher känner sig hemtama. Och att det blev en spelledig dag mellan den granna uppvisning­en mot USA och kvartsfina­len.

Med förra veckans två debacle mot Danmark och Tyskland i färskt minne känns det tryggare. De blåvita plumparna har kommit då man spelat matcher två dagar efter varandra. Den håglösa insatsen mot tyskarna präglades mycket av storsegern över Kanada kvällen innan. Det fanns inte tid att ladda om. I VM HANDLAR mycket om att vinna rätt matcher. Det är en förmåga som vårt unga lag verkligen demonstrer­at. Både kanadicker och amerikaner hamnade hopplöst på efterkälke­n då duracellka­niner som Sebastian Aho, Kasperi Kapanen och Eeli Tolvanen skruvade upp farten.

Särskilt Aho är ett energiknip­pe utöver det vanliga. Carolinas blott 20-årige forward behövde endast gruppspele­t för att förpassa Petri Kontiolas finländska toppnoteri­ng på 16 poäng från hemmaturne­ringen 2013 till historieru­llorna. PÅ SJU MATCHER hittills har Aho hunnit med nio mål och åtta assist. Inte en enda gång har han lämnat rinken utan poäng. Han avslutade storstilat med ett hattrick mot USA och svarade också för den livsviktig­a kvittering­en mot Tyskland. Utan den fullträffe­n hade gruppseger­n legat utom räckhåll.

Med en någorlunda normal blåvit insats i kvartsfina­len ska det oerhört mycket till för Schweiz att överraska oss. Visst, laget har sex NHL-spelare i sina led men bara åkstarka backen Roman Josi är av samma dignitet som våra profilmän.

I sin fjärde och sista storturner­ing som lejonträna­re verkar det äntligen som Lauri Marjamäki hittat rätt balans mellan sina stjärnor och spelfiloso­fi. Han har släppt handbromse­n och öppnat det offensiva spjället. Resultatet har varit häpnadsväc­kande. BARA USA, mycket tack vare tretton fullträffa­r mot blåbärens blåbär Sydkorea, nätade oftare än Finland i gruppspele­t. Våra 38 mål ger ett snitt på nära 5,5 per match. I en tid då alla lag kan försvara är det ett alldeles lysande facit. Framför allt imponerar de totalt elva målen mot nordamerik­anerna.

Bara Marjamäki inte förfaller i gamla synder och beordrar ett långsammar­e tempo med burskydd och mycket spel i mittzon, kan han lämna sin post med ett gott eftermäle. Överlag har hans mannar visat upp en imponerand­e defensiv då det behövts, men lagets styrka ligger i offensiven.

Om man utgår från att Schweiz på ett eller annat sätt får ge sig väntar en kittlande semifinal mot antingen Kanada eller Ryssland.

Vill man förlänga önskelista­n vore det manna om ryssarna skickar ut Lönnlöven. Det skulle förbättra oddsen för en drömfinal mot Sverige på söndag.

Trots klara 5–1 över Kanada förra veckoslute­t misstänker jag att det blir svårt att besegra dem två gånger i samma turnering. Kanadensar­na har tidigare visat en otäck förmåga att rätta till misstag de begått innan mot en given motståndar­e. RYSSLAND förefaller sakna en del spetskompe­tens som Alexander Ovetjkin, Jevgenij Malkin, Nikita Kutjerov och några till kunde ha gett dem. I tisdagens gruppfinal mot Tre Kronor såg de tröga ut. Backarna gav ett sävligt intryck och målvaktsjä­tten Vasilij Kosjetjkin hade problem i förflyttni­ngarna.

Kort sagt, en motståndar­e som skulle passa Aho & c:o riktigt väl. Men vi är inte riktigt där ännu. Nummer ett på den aktuella prioriteri­ngslistan är att eliminera Schweiz. Och sedan att gilla läget vem som än kommer emot. FÖR DE DANSKA värdarna slutade turneringe­n i djup besvikelse. En seger över Lettland i sista omgången hade inneburit avancemang och en kvartsfina­l mot Sverige. Av det blev intet. Andris Dzerins sköt tidigt matchens enda mål.

En nation som Lejonen enkelt avfärdade med 8–1 i upptakten återfinns därmed i kvarten för första gången på nio år. Däremot blev det tidigt respass för dem som åsamkade oss problem i gruppen. VM har många ansikten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland