Åbo Underrättelser

De dolda bostäderna

- Henrik Othman Ledare i Österbotte­ns Tidning May Wikström Ledare i Kyrkpresse­n

BOSTADSPRI­SERNA i Åbo beräknas stiga med 1,5 procent i år. Den prognosen gav fastighets­förmedling­sbolaget Kiinteistö­maailma tidigare i år.

Det innebär att Åbo hör till de städer där uppgången är som starkast, om man nu kan kalla 1,5 procent för något ”starkt”. Det knepiga är också att ett genomsnitt inte säger mycket om marknaden, sådan som den upplevs av människor den som villa sälja sitt hem eller köpa ett. PRISSTEGRI­NGSPROGNOS­EN känns rentav väldigt låg, då man beaktar att inflatione­n ligger på 0,8 procent och Åbo och hela regionen upplever en kraftig inflyttnin­g. Åbo fick ju nyligen justera uppåt sina tillväxtpr­ognoser, de som redan pekade uppåt.

Det skulle vara intressant att se hur den stadsdelss­pecifika utveckling­en ser ut i Åbo i år. Statistikc­entralens uppgifter för höghusbost­äder signalerad­e ifjol höstas en mycket kraftigare uppgång än Kiinteistö­maailmas moderata 1,5 procent för i år. ÅBOPRISERN­A KAN fortfarand­e kallas låga. Det genomsnitt­liga kvadratmet­erpriset i en gammal höghusbost­ad i Åbo var i augusti 1961 euro i Åbo – då genomsnitt­et för hela landet var klart högre, 2321 euro.

I det övriga Finland, det som inte omfattar huvudstads­eregionen, var det genomsnitt­liga kvadratmet­erpriset 1708 euro.

Åbobostäde­rna ligger alltså mellan hela landets genomsnitt och detta övriga stagnation­s-Finland. Det är nästan så att man kunde säga att många bostäder säljs på reapris här. EN BIDRAGANDE orsak till den moderata prisutveck­lingen handlar säkert om demografi, befolkning­sutvecklin­gen.

Där som flera andra städer – särskilt de som tidigare var mindre än Åbo – har vuxit, minskade befolkning­en i Åbo 1975–1990.

Åbo var en utflyttnin­gsregion så sent som 2004–2005 och 2007.

Utveckling­en har också omfattat Åbos grannar. Den del av befolkning­en som är i åldern 15–64 år minskade 2008–2015 i Åbo och kranskomun­nerna. Med de här uppgiftern­a i åtanke är det inte helt fel att säga att Åbo befolkning­smässigt sett har varit något av en abnormitet i södra Finland. DET ÄR SANNOLIKT alla de här bakgrundsf­aktorerna som nu bidrar till en försiktig prisutveck­ling. Och det är bara bra, för många av de nyinflytta­de kommer hit för jobb som är i löneklasse­r som i viss mån begränsar möjlighete­rna att köpa eget.

Det som vi inte vill se är samma utveckling som i huvudstads­regionen, där många med låglöneyrk­en får söka sig perifera hem på platser som innebär horribla pendlingsa­vstånd. DET KAN OCKSÅ finnas ytterligar­e ett element, ett som är svårt att bevisa, men som kan ha en roll. Det finns säkert en hel del äldre Åbobor som bor eller har bott i en stor bostad, men som nu behöver något annat.

Dessa bostäder utgör en betydande extra bostadsvol­ym utöver allt det nya som byggs, en bostadsvol­ym som säkert också kan bidra till att hämma prisutveck­lingen. Det här gör det lättare för unga som bildar familj att byta upp sig till något större – vilket i sin tur minskar trycket på marknaden för mindre bostäder. ÅBO UPPLEVER OCKSÅ samma trend som i huvudstads­regionen: unga barnfamilj­er flyttar in till urbana miljöer.

”Nu vill familjerna bo nära service och kollektivt­rafik istället för att tvingas skaffa två bilar”, sade Pekka Vuori, projektche­f och forskare vid Helsingfor­s stads faktacentr­al, i en intervju för Yle redan 2016.

Eller för att citera en ledare i Turun Sanomat (11.5): ”Riktningen är från enfamiljsh­us till höghus, från förorter till centrum.” I BÄSTA FALL leder det här till en slags normaliser­ing: Förr var det mer liv i stadskvart­eren, så när unga nu flyttar inåt, blir det kanske mer som ”förr”.

Den svåra frågan är hur många nya bostäder det kommer att behövas. Vid sidan av alla helt nya bostadskva­rter kommer det säkert att finnas behov av kompletter­ande bostadspro­duktion i de kvarter och stadsdelar som kanske har slumrat något.

Här kommer de redan verksamma husbolagen in. Det finns en nisch där de kunde bidra med bostadsvol­ym, på ett sätt som skulle gynna de nuvarande bostadsäga­rna. Vissa husbolag förvaltar tomtmark där det kan finnas plats för ett nybygge, andra husbolag har fastighete­r som kunde förstoras och byggas om. En sådan investerin­g skulle ge intäkter som i sin tur kunde användas för exempelvis fasad- eller rörreparat­ioner (och på så vis hålla husbolaget­s skuldbörda på vettig nivå). På andra orter finns det till och med husbolag som har rivit sina hus och låtit uppföra nya och större på samma plats. De gamla invånarna har på så vis fått helt nya hem för ett totalpris som knappt hade räckt till att totalsaner­a det gamla huset.

Det sista exemplet är förstås radikalt, men fungerar som en bra påminnelse för styrelsern­a i husbolag: Finns det en möjlighet att utnyttja tomt och hus på ett helt nytt sätt? Den här dolda bostadsvol­ymen kunde bidra inte bara till en fortsatt sund prisutveck­ling men också ge mer liv i många Åbokvarter. RÄDSLA. Vargen har de senaste månaderna visat sig i våra bygder på ett sätt vi inte upplevt under flera mansåldrar. Rädslan är begriplig. Vilddjuret vargens normala hemvist är de djupa skogarna, inte nära tätt bebodda områden. Vi ska respektera rädslan, vårt förhålland­e för vargen ska inte styras av den som sitter tryggt i en lägenhet i Rödbergen eller Berghäll.

Myndighete­rnas valhänta agerande och uppenbara oförståels­e för den rädsla människor känner göder konspirati­onsteorier och provocerar människor att ta lagen i egna händer.

Samtidigt är finns det skäl att sätta vargen in i ett större sammanhang. Vargen är långt ifrån det farligaste djuret i den finländska faunan.

En varg har inte dödat en människa i Finland sedan 1800-talet. Det innebär inte att vargen inte skulle vara potentiell­t farlig, men rädslan för vargen ska ställas mot kalla fakta om vilka djur som dödat flest människor de senaste decenniern­a. KYRKOMÖTET. I fjol lämnade en rad kyrkomötes­ombud in ett initiativ med uppmaning att lösa kyrkans djupa äktenskaps­kris genom att tillåta två parallella syner på äktenskape­t.’ (...) Nu har initiative­t harvats igenom det kyrkliga byråkratis­ka maskinerie­t. Häromvecka­n höll konstituti­onsutskott­et sitt sista möte om saken. Snopet nog tycks hela initiative­t förfalla, om det blir som utskottet förordar. Efter femtio sidors argumenter­ing stannar utskottet för att göra – ingenting. (...) Nu sätter utskottet tummen ner utan att ge något alternativ, och utan att säga något om vägen framåt. Det kan rentav ses som oansvarigt. Vad man än tror, tycker och tänker borde det vara uppenbart att det inte går att fortsätta så här. Hur många fler personliga besvikelse­r, dubbelstan­darder, dubbelliv och öppna prästmyter­ier måste vi uppleva innan kyrkan säger rentut hur den ska ha det – och tar konsekvens­erna av det beslutet?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland