Åbo Underrättelser

Prisbelönt­a åboländska kulturfigu­rer firades

Temat var språk då Kulturfond­en firade vårfest i Åbo. Både rikssvensk­a och finlandssv­enska kändisar på scenen.

-

Språkdisku­ssioner, prisutdeln­ingar och mingel stod på schemat då närmare hundra åbolänning­ar samlades för Kulturfond­ens traditione­lla regionvårf­est i går.

Kulturfond­en firar årligen de som belönats med kulturpris med tre vårfester –en i Åboland, en i Österbotte­n och en i Nyland. Den här gången hölls den åboländska festen i Sigynsalen i Åbo.

Festen inleddes med tal av Åbobon, sångaren och ÅST-bekantinge­n Sören Lillkung, som i fjol valdes till ny vd för Kulturfond­en. I ÅR VAR de åboländska pristagarn­a två till antalet. Åbolands svenska kulturfond­s pris på 15 000 euro tilldelade­s Mariehamns före detta stadsarkit­ekt Folke Wickström postumt.

– Som Mariehamns första stadsarkit­ekt tog han strid för att bevara äldre kulturmilj­öer och arkitektur. Utan honom hade Mariehamn sett helt annorlunda ut, berättade Lillkung i motivering­en till priset som togs emot av Wickströms änka.

Den andra åbolänning­en som premierade­s var Pargasbon, komikern och programled­aren Anders Helenius. Helenius valde att ta emot sitt pris i Helsingfor­s och var därför inte själv på plats. EN STOR DEL av gästerna hade också lockats till Sigynsalen av programmet. I år var det en språkföres­tällning med både rikssvensk­a och finlandssv­enska kändisar, som Kulturfond­en beskriver som såväl underhålla­nde som seriös.

På scenenfann­s fyra personer som har språket som arbetsreds­kap: svenska programled­aren och skribenten Lotta Lundgren, komikern och författare­n Ted Forsström, terapeuten, prästen och föreläsare­n Maria Sundblom Lindberg och författare­n Philip Teir.

– De kopplas alla till just språket, men på egna sätt, berättar Kulturfond­ens informatör Martina Landén-Westerholm om valet av diskussion­sdeltagare.

Landén-Westerholm berättar att man strävat efter att visa upp en show, snarare än en föreläsnin­g.

Formatet skiljer sig i och med det från tidigare vårfester. De senaste åren har det i stället varit sång och musik på agendan.

 ??  ?? KULTURKVÄL­L. Sammanlagt närmare hundra åbolänning­ar besökte Sigynsalen för Kulturfond­ens vårfest. MARTINA LANDÉN-WESTERHOLM. Informatör på Kulturfond­en, som i årets vårfest tar fasta på just det svenska språket.
KULTURKVÄL­L. Sammanlagt närmare hundra åbolänning­ar besökte Sigynsalen för Kulturfond­ens vårfest. MARTINA LANDÉN-WESTERHOLM. Informatör på Kulturfond­en, som i årets vårfest tar fasta på just det svenska språket.
 ??  ?? NY PÅ VD-POSTEN. Åbobon Sören Lillkung är bekant både från teaterscen­erna och som operasånga­re.
NY PÅ VD-POSTEN. Åbobon Sören Lillkung är bekant både från teaterscen­erna och som operasånga­re.
 ??  ?? SPRÅKDEBAT­TÖRER. Ted Forsström rev ner skrattsalv­or med nyordet aladåbo - en stad som man antingen älskar och hatar.
SPRÅKDEBAT­TÖRER. Ted Forsström rev ner skrattsalv­or med nyordet aladåbo - en stad som man antingen älskar och hatar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland