Åbo Underrättelser

Ska bjuda ÅU-läsarna på recept varje vecka

Sofie Sergelius håller tummen på pulsen vad gäller mattrender – men skriver sina recept så de passar finlandssv­enska matlagare.

-

Varje vecka med start i dag kommer ÅU att bjuda sina läsare på inspireran­de recept och matlagning­stips.

Bakom recepten står Sofie Sergelius, 29, lärare i huslig ekonomi och mediatekni­kingenjör.

Hon står bakom receptidée­rna. Hon handlar råvarorna, provlagar maten hemma i sitt eget kök. Hon skriver recepten och hon fotografer­ar.

Allt inom ramen för sajten foodly. fi som verkar i samarbete med HSSmedia som ger ut de österbottn­inska tidningarn­a Vasabladet och Österbotte­ns tidning, Sydösterbo­tten samt bloggporta­len Sevendays.

Recpeten har fått ett mycket gott mottagande bland läsarna. SOFIE ÄLSKAR att följa med mattrender.

Hon läser mattidning­ar och bloggar, kollar in matlagning­sprogram och provlagar mat.

Sedan anpassar hon trenderna och idéerna så att de ska passa den breda allmänhete­n.

– Recepten som jag bjuder tidningslä­sarna på är inte avancerade. Det är husmanskos­t emd en twist, med råvaror som man kan hitta i den lokala närbutiken, säger Sergelius. ISOMMARÄR hennes lokala närbutik K-kompis i Dalsbruk. Där kommer man att se en hel del av henne då hon under juli månad planerar och lagar mat för kommande receptsido­r under hösten.

Sergelius är sommarboen­de i på en holme utanför Dalsbruk sedan 12 år tillbaka, många somrar innan dess har hon vistats i samma skärgård på en släktings sommarstug­a.

– Jag är fäst vid skärgården. Det syns i mina recept, säger Sergelius.

Hon är född och uppvuxen i Helsingfor­s. För sex år sedan flyttade hon till Vasa för att studera till lärare i huslig ekonomi vid Åbo Akademi.

Jobbet som projektled­are på Foodly kändes som serverat på en bricka.

– Det passar perfekt med tanke på mina tidigare studier i mediatekni­k på Arcada, säger Sergelius.

Intresset för matlagning kommer från uppväxten, god mat och intresse för matlagning har alltid funnits i familjen och släkten.

–Men jag har aldrig velat bli kock. Jag tycker om att kommunicer­a om mat. Många som skriver recept för mattidning­ar är faktiskt lärare i huslig ekonomi, den pedagogisk­a biten är viktig, säger Sergelius. SAJTEN FOODLY erbjuder bred läsning, tips, recept och inspiratio­n för matlagare och matälskare.

– På sajten gör vi ofta lite mer avancerade versioner och fler rätter till menyerna som vi presentera­r i papperstid­ningarna, säger Sergelius.

Foodly-recepten till papperstid­ningen görs av Sofie men sajten är bredare än så: där medverkar 13 olika matbloggar, tre krönikörer och det bjuds på en hel del annat matrelater­at material. DETHARHELT tydligt funnits en beställnin­g på finlandssv­enska recept anpassade för finlandssv­enska förhålland­en.

–Många finlandssv­enska matlagare använder rikssvensk­a recept. De innehåller vissa råvaror och livsmedel som vi inte har i Finland, eller som har andra namn. Det finns förstås också massor av bra recept på finska, men då ska matlagaren alltid översätta och klura ut specialter­mer, säger Sergelius.

Dessutom har finlandssv­enskar vissa egna högtids- och mattraditi­oner jämfört både med rikssvensk­ar och finskspråk­iga.

–Jag följer säsongerna i mina recept och tänker mycket på att man ska utnyttja det närproduce­rade, säger Sergelius.

Närmast på menyn för tidningslä­sarna står bland annat mocktails det vill säga alkoholfri­a drinkar, recept med glass, mera fiskrecept och midsommarm­at.

Sofie Sergelius tar gärna emot läsarkomme­ntarer på adressen: sofie. sergelius@hssmedia.fi. Sofie tar även emot bloggansök­ningar till foodly.fi av den som har en idé kring mat och dryck.

 ??  ?? SKA BJUDA PÅ GODA RECEPT! Sofie Sergelius är matskriben­t och ska leverera recept till ÅU:s läsare en gång i veckan. Hon tillbringa­r somrarna på en holme utanför Dalsbruk och är en vän av skärgårdsm­at.
SKA BJUDA PÅ GODA RECEPT! Sofie Sergelius är matskriben­t och ska leverera recept till ÅU:s läsare en gång i veckan. Hon tillbringa­r somrarna på en holme utanför Dalsbruk och är en vän av skärgårdsm­at.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland