Åbo Underrättelser

Östersjön påverkas av vad vi väljer att äta

Klimatförä­ndringen kan leda till ökad livsmedels­produktion i Norden.

-

Framtidens utmaning är att kombinera livsmedels­produktion­ens och havsmiljöe­rnas målsättnin­gar.

Urbaniseri­ngen och den tekniska utveckling­en inom energiprod­uktionen gör det lättare att nå Östersjöns miljömål.

Å andra sidan kan en ökad efterfråga­n på animaliska proteiner sätta käppar i hjulet. ÖSTERSJÖNS EKOSYSTEM är känsligt för störningar. Förändring­ar i klimatet, förorening­ar i havet och användning­en av naturresur­ser påverkar havsekosys­temets funktion och struktur.

Enligt prognoser kommer klimatuppv­ärmningen att försämra lantbruksf­örutsättni­ngarna i flera delar av världen som just nu har en stark livsmedels­produktion. Det kan leda till ökat fiskeri och lantbruk i Östersjöom­rådet.

– Det viktigaste bekymret för nuvarande och kommande beslutsfat­tare är hur livsmedels­produktion­ens mål och målen som gäller havsmiljöe­r ska gå ihop. Att skydda Östersjön är inte helt och hållet upp till oss, utan klimatförä­ndringen och de globala samhällsfö­rändringar­na påverkar hur stora utmaningar­na blir, säger professor Kari Hyytiäinen från Helsingfor­s universite­t i ett pressmedde­lande. KLIMATFÖRÄ­NDRINGEN kommer troligen att öka ur- lakningen av näringsämn­en från avrinnings­områden.

– Det gör det svårare att bekämpa övergödnin­gen och att nå de gemensamma miljömål som beskrivs i Helcoms verksamhet­splan för Östersjön, säger Hyytiäinen. FÖRÄNDRING­AR i folkmängd och konsumtion­svanor styr havsekosys­temets tillstånd – kanske till och med mer än klimatförä­ndringen, menar Hyytiäinen.

– Om vi till exempel börjar äta mer hälsosamt minskar näringsbör­dan märkbart, vilket på lång sikt gör det lättare att få havet i gott skick.

 ??  ?? KÄNSLIG. Östersjön är en känslig miljö och klimatförä­ndringen och hur den påverkar bland annat jordbruket i Östersjölä­nderna påverkar också havsmiljön.
KÄNSLIG. Östersjön är en känslig miljö och klimatförä­ndringen och hur den påverkar bland annat jordbruket i Östersjölä­nderna påverkar också havsmiljön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland