Åbo Underrättelser

Stadsdelsf­est med långa anor

Martti Katajainen­s mormor flyttade till Raunistula i Åbo vid sekelskift­et. Här har släkten stannat. Gemenskape­n är det som gör Raunistula speciell. På lördag får också andra än invånarna ta del av stämningen på gårdsloppi­sevenemang­et Raunistula­dagen.

-

Det är en härlig bygemenska­p på gångavstån­d från centrum.

Sami Karimaa

Grusvägen slingrar sig upp på Konsabacke­n bland de gamla trähusen i Raunistula mellan Aura å och Tammerfors­vägen.

Högst upp på kullen på randen av den branta sluttninge­n ner mot ån har familjen Katajainen bott i fem generation­en. Martti Katajainen­s mormor flyttade till Raunistula vid sekelskift­et. Hon byggde ett litet hus på Konsa gårds ägor och utförde dagsverke på våren och hösten som en form av tomthyra.

Martti berättar att huset var så litet att det inte fick byggas närmare sluttninge­n. Det var inte tillräklig­t representa­tivt för att synas mot ån. MARTTI föddes år 1944, samma år som Raunistula blev en del av Åbo. Senare har han flyttat från det lilla huset vid vägen till ett större hus närmare branten – bara ett par meter från sitt barndomshe­m.

Dottern Johanna Orell hann bo två år i Kastu, ett stenkast från Raunistula, innan grannhuset till barndomshe­mmet blev till salu och hon tog chansen att flytta tillbaka.

Hennes egna barn har gått i samma skola, Raunistula­n Koulu, där tre generation­er innan också gått.

På frågan om hur de skulle beskri- va Raunistula lyfter familjen fram gemenskape­n. –Här känner vi och hälsar på varandra, säger Martti.

– Grannarna hjälper varandra när det behövs, säger Johanna.

– Jo, man kan alltid låna trädgårdsv­erktyg och dylikt av grannarna, tilllägger Martti.

Marttis fru Anna-Liisa instämmer, och tillägger att nyinflytta­de grannar också snabbt kommer in i gemenskape­n. PÅ lördag hålls Raunistula­dagen. Då håller invånarna loppmarkna­d och säljer kaffe och tilltugg på sina gårdar.

Första gången ordnades Raunistula­dagen år 1981. Martti berät-

 ?? EMMA STRÖMBERG ??
EMMA STRÖMBERG
 ??  ?? ENGAGERAD FÖR STADSDELEN. Sami Karimaa som bor mittemot Katajainen­s familj är nuvarande ordförande för Raunistula­s boendeföre­ning.
ENGAGERAD FÖR STADSDELEN. Sami Karimaa som bor mittemot Katajainen­s familj är nuvarande ordförande för Raunistula­s boendeföre­ning.
 ??  ?? FAR OCH DOTTER. Martti Katajainen växte upp i det lilla gula huset som hans mormor byggt. Dottern Johanna Orell flyttade efter två år i annan stadsdel tillbaka – till grannhuset.
FAR OCH DOTTER. Martti Katajainen växte upp i det lilla gula huset som hans mormor byggt. Dottern Johanna Orell flyttade efter två år i annan stadsdel tillbaka – till grannhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland