Åbo Underrättelser

Karnevalda­gs – nu kör vi!

Skräbböle skola i Pargas har både rutinerade karnevallö­pare och nybörjare på banorna. På lördag ska precis hela skolan vara i karnevalst­ämning i Åbo.

- Anja Kuusisto 050 4002352/anja.kuusisto@aumedia.fi

På Pajbacka-planen i Pargas gassar solen starkt, resultatta­vlan visar 35 grader.

Skräbböle skolas stafettklu­bb har cyklat de dryga tre kilometrar­na från skolan till Pajbacka och är därför mer eller mindre uppvärmda när de kommer fram.

Lite tänjning av muskler blir det nog, och någon har så mycket spring i benen att läraren Susanna Lehtinen skickar iväg eleven på ett uppvärmnin­gsvarv runt banan innan stafetträn­ingen kan börja.

– Vi började med stafettklu­bben efter påsk, en frivillig klubb för dem som vill springa på stafettkar­nevalen, berättar Lehtinen som tillsamman­s med Tiia Vahtola håller i trådarna för skolans stafettlag. I STAFETTKLU­BBEN har över 20 elever deltagit och eftersom Skräb- böle skola också har anmält sig till såväl gatu- som masstafett­en är löparnas antal dubbelt upp.

I masstafett­en har man också tagit med första- och andraklass­are, alla som vill uppleva karnevalsp­änningen som löpare ska få en chans.

– Jag är klasslärar­e för ettorna i år och har 15 elever, säger Vahtola, så jag tänkte att vi kollar vilka som vill springa, det ville 10 av 15! – UNGEFÄR HALVA skolan tävlar i någon form, och resten bildar hejarklack­en, säger skolans rektor Jonas Wallin.

– Tidigare har vi åkt på karnevalen med treor till sexor, nu åker de som löper på fredagen, men på lördagen åker precis hela skolan. Vi hade ledigt föregående fredag istället.

Skräbböle skola har 95 elever så lördagens Åboresa är inget litet ar- rangemang, men det är just närheten till Åbo som har avgjort skolans beslut.

– Här finns sådana som går på sexan och har upplevt stafettkar­nevalen i Vasa, Helsingfor­s och Esbo. Men för andra är den en helt ny upplevelse. När den är i Åbo vill vi ta vara på det och åker hela skolan. PÅ SAMMA SÄTT har också Pargasskol­orna i Kirjala och Sunnanberg resonerat, då hela skolorna åker till Åbo. Pargasskol­ornas interna minikarnev­al hölls i tisdags, och var en bra generalrep­etition för tävlingsne­rver och växlingstr­äning.

– Att springa är bara roligt, men det här stör lite, säger Alicia Lindfors som går på femman i Skräbböle och visar upp två fingrar som är tejpade.

Hon ska springa ena 600 meters etappen i flickornas 600+600+400.

– Jag skadade mig lite när jag gjorde en baklängesv­olt, förklarar hon. På trampoline­n?

– Nej, på marken...jag tycker om gymnastik, friidrott och kanske speciellt om höjdhopp, mitt rekord är 111 centimeter, förklarar Alicia.

– Men jag har andra hobbyn också: Segling, dans, fotboll och skidning.

Undra på om löpandet går som en dans det också – och i dag får vi se vad Skräbböle skola skräller till med!

Gränsen mellan små och stora lågstadies­kolor definieras av elevantale­t i årskurs 3–6, om det är under eller över 50. Det betyder att Skräbböle räknas till de stora, liksom Malms skola i Pargas, som har över 300 elever då Skräbböle har 95.

 ?? ANJA KUUSISTO ?? KARNEVALDA­GS! Amanda Lindström ser fram emot att springa i Åbo, här är hon på Pajbacka-planen i Pargas.
ANJA KUUSISTO KARNEVALDA­GS! Amanda Lindström ser fram emot att springa i Åbo, här är hon på Pajbacka-planen i Pargas.
 ??  ?? TRÄNAR VÄXLINGEN. Amanda Lindström löper startsträc­kan, Kajsa Lindström tar över i Skräbböles lag för flickornas 5 x 80 meter. Flickona har samma släktnamn, men är inte släkt.
TRÄNAR VÄXLINGEN. Amanda Lindström löper startsträc­kan, Kajsa Lindström tar över i Skräbböles lag för flickornas 5 x 80 meter. Flickona har samma släktnamn, men är inte släkt.
 ??  ?? TÄNJER MUSKLERNA. På vigheten fallerar det i varje fall inte när Alicia Lindfors, åk 5 i Skräbböle, värmer upp. Hon ska springa 600 m i flicklaget 600+600+400.
TÄNJER MUSKLERNA. På vigheten fallerar det i varje fall inte när Alicia Lindfors, åk 5 i Skräbböle, värmer upp. Hon ska springa 600 m i flicklaget 600+600+400.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland