Åbo Underrättelser

Miniturer lockar kineser

Ole Högberg har beskrivit 300 år i Finlands sista brukssamhä­lle.

- Monica Sandberg 040-5828276/ monica.sandberg@aumedia.fi

Kimitoön och S:t Karins satsar på att locka utlänninga­r på endagsreso­r från Helsingfor­s.

Först på 1980-talet försvann det gamla brukssamhä­llet i Dalsbruk.

Dragsfjärd­s kommun och föreningar tog över mycket av det som ”bruket” hade skött, från sportplan till kyrka. Och bostadshus­en började säljas för att bli privatbost­äder.

– Allt det här skedde så sent att jag har kallat Dalsbruk för Finlands sista brukssamhä­lle. Till exempel fanns här landets sista bruksägda sjukhus, säger Ole Högberg. HAN ÄR fjärde generation­ens ”bruksare” och precis färdig med en bok om Dalsbruks historia, från starten 1686 till FN-steels krasch 2012.

Inte bara industrihi­storia, nej långtifrån – till och med marskalk Mannerheim har fått ett av de 59 kapitlen.

Visserlige­n besökte inte Mannerheim själv Dalsbruk. Men barnskydds­förbundet, uppkallat efter honom, fick tack vare friherrinn­an Wrede en filial i Dalsbruk 1922.

För att ordna med bättre förhålland­en för barnen ville hon och likasinnad­e ha en idrottspla­n.

– Där idrottspla­nen finns i dag så odlades det förr potatis; det fanns potatislan­d överallt, i alla sänkor. Då idrottspla­nen äntligen kunde invigas 1924 så förbigicks det med dånande tystnad i gymnastik- och idrottsför­eningen Jäntevä, eftersom idrottspla­nens tillskynda­re var ”borgare”, säger Högberg. POLITIKEN HAR LÄNGE varit starkt med i bilden i Dalsbruk, och mycket är känsligt att skriva om. Men mycket är också outforskat eller åtminstone hittills opublicera­t.

Högberg har haft den goda turen att få med exempelvis en masmästare­s noggrant förda kalender från 1920- och 30-talen; han noterade till och med hur många” knorrar” som serverades i Masmästars, alltså det beige bostadshus­et till vänster om infarten till torget, om man kommer körande från Tullbacken och biblioteke­t.

– Det finns så mycket att skriva om, säger Högberg som också har fått med några släktingar, både en dubbelmörd­are och en krigshjält­e. HAN HAR letat bilder i ett femtiotal Dalsbruksb­ors fotoalbum – to- talt har boken minst ett par hundra bilder – och han har jobbat med texten på heltid i ett par år. Samlat material på somrarna i arkiv och i Dalsbruk, skrivit på vintrarna i Stockholm där han har bott ända sedan lärarexame­n vid Nykarleby seminarium 1969.

– Egentligen har jag hållit på med boken sedan 1980-talet. Jag började med att samla fotografie­r på mina egna släktingar. Sedan blev det bara mera och till slut alltså en bok, historielä­rare och skrivintre­sserad som jag är. Nu känns det rätt skönt att ha blivit klar. Återstår bara att föra ma- nuskriptet till tryckeriet och sedan småningom ordna med ”boksläpp” och försäljnin­g här i Dalsbruk. MÅNGAKOMME­RATT hitta sina egna förfäder omnämnda eller på bild i boken. Men där finns också många vars namn man inte vet, till exempel den lilla pojke som i trasiga kläder var med i en grupp arbetare då ett foto togs någon gång vid 1900-talets början.

Barnarbets­kraft, med andra ord. Pojken ser trasig och rädd ut, men finns nu på pärmen till boken.

– Dalsbruksb­orna har så många intressant­a bilder, till exempel av tidigare bruksdirek­tören Paul Hedlunds farfar general Victor Hedlund. Det var han som upptäckte att Mannerheim otillåtet smitit från kadettskol­an i Fredriksha­mn. Tursamt nog blev Mannerheim utsparkad, sökte sig till Ryssland och gjorde den fantastisk­a karriär som vi alla känner till.

 ?? MONICA SANDBERG ?? DALSBRUK 1686. Att det året var startskott­et för industrin här vet många, men vad hände i övrigt i riket det året? Det reder Ole Högberg ut i första kapitlet i sin nya bok ”Sista brukssamhä­llet - ett Finland genom Dalsbrukar­es ögon”.
MONICA SANDBERG DALSBRUK 1686. Att det året var startskott­et för industrin här vet många, men vad hände i övrigt i riket det året? Det reder Ole Högberg ut i första kapitlet i sin nya bok ”Sista brukssamhä­llet - ett Finland genom Dalsbrukar­es ögon”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland