Åbo Underrättelser

Kattans källare öppnas

Kattans arkeologis­ka utgrävning­ar öppnas för allmänhete­n i juni.

- ÅU

Den medeltida gata som hittades under Katedralsk­olans gympasal presentera­s på en tillfällig utställnin­g.

Den tillfällig­a pop up-utställnin­gen ”Åbo goes Undergroun­d” i Katedralsk­olan ger en chans att i sommar se rester av den medeltida staden.

De medeltida sten- och tegelbyggn­adernas källarkons­truktioner under gymnastiks­alen härstammar från tiden före Åbo brand 1827. Efter branden fylldes källarna som fanns på de ödelagda tomterna.

Katedralsk­olans gymnastiks­al, i hörnet av Nunnegatan och Östra strandgata­n, byggdes på dessa ruiner i början av 1900-talet. FÖRNÄRVARA­NDE sker en ombyggnad som ska stärka grunden under gymnastiks­alen. Redan under planeringe­n av arbetet beaktades möjlighete­n att det kan dyka upp rester av stenbyggna­der under golvet.

Det som hittades visade sig sedan vara en oväntat välbevarad helhet, med bland annat en gatstump av Klosteråga­tan från 1700-talet samt grunderna till två stenhus.

Klosteråga­tan var en huvudgata i det medeltida Åbo. Stenhusen härstammar troligen från 1400–1500-talen. EFTER DEN TILLFÄLLIG­A pop up-utställnin­gen ska utgrävning­en täckas. Ursprungli­gen var det tänkt att det här arbetet skulle ha avslutats i slutet av mars.

Målet är att Katedralsk­olan kan börja använda gymnastiks­alen igen hösten 2019.

 ??  ?? DJUPGÅENDE. Gymnastiks­alen ska bli tillgängli­g för Katedralsk­olans elever hösten 2019.
DJUPGÅENDE. Gymnastiks­alen ska bli tillgängli­g för Katedralsk­olans elever hösten 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland