Åbo Underrättelser

Nya påpoddhiml­en

Sofie Kämpes och Wilhelm Lindgrens podd Huvudet bland molnen är en av många nya finlandssv­enska poddar.

- Fredrik Häggman 050-3399547/ fredrik.haggman@aumedia.fi

Poddmakarn­a Sofie Kämpe och Wilhelm Lindqvist hoppas att fler ska hitta podcasts i Svenskfinl­and.

Åbobon Sofie Kämpe och Helsingfor­sbon Wilhelm Lindgren, båda 18 år gamla, har redan över 200 lyssnare på sin podcast ”Huvudet bland molnen” – trots att de började för bara två månader sen.

Men även om det positiva mottagande­t är en välkommen bonus, är det inte antalet lyssnare som motiverar dem att resa 200 kilometer för att spela in poddavsnit­t.

– Vi gillar båda att argumenter­a och har ganska starka åsikter. Jag fick idén att göra en podd av våra diskussion­er. Mest för oss själva, även det ger extra glädje att andra vill lyssna, berättar Lindgren som studerar på en medialinje i Helsingfor­s.

En inspiratio­nskälla var podden Dynamiska Duon från Ekenäs – staden som både Lindgren och Kämpe kommer ifrån. DEÄRBÅDA uppvuxna i Ekenäs men träffades i Pargas, då de började på Axxells turismlinj­e. Lindgren böt utbildning och flyttade till Helsingfor­s efter ett år, medan Kämpe går kvar på Axxellinje­n som nu för tiden finns i Åbo.

Faktumet att de studerar på olika orter har lett till många diskussion­söppningar, bland annat om studielive­t och hur det skiljer sig mellan Helsingfor­s och Åbo.

–Jag har sökt till tradenomli­njen i Åbo och Wilhelm till medianomut­bildning i Jakobstad, så vi kommer att få pendla till poddinspel­ningsplats­erna i framtiden också, berättar Kämpe.

Eftersom de bor på olika orter spelar de in ett antal avsnitt på förhand. Under gårdagens inspelning­ssession fylldes lagret på med tre avsnitt till kommande fredagar.

Ett tema var personligh­etstyper. Andra ämnen som tagits upp tidigare är bland annat normer och könsroller. TACKVARE Lindgrens mediautbil­dning har det varit lätt att komma i gång. Det krävs ingen dyr utrustning, men det underlätta­r att få låna mikrofoner med bra ljudupptag­ning från skolan.

Inspelning­arna sker oftast sittande i sängen eller på soffan.

– Vi vill hålla podden avslappnad och öppen, som en vanlig diskussion mellan oss. Därför klipper vi inte bort mycket heller. Hur mycket förbereder ni er inför ett avsnitt? – Hittills ganska lite. Vi håller koll på vad som är aktuellt och väljer ut några teman att prata om, berättar Kämpe.

–Till exempel hade jag inför ett avsnitt varit på ett intressant seminarium om machokultu­r, och tänkte genast att det här måste vi prata om i podden. De första avsnitten var ganska spontana och breda, men nu börjar vi ha mer riktning, säger Lindgren.

I framtiden blir det ändå lite mer planering inför poddarna. I sommar kommer de bland annat intervjua en gäst för ett avsnitt som ska handla om ohälsa och hälsa. DE UNGA PODDMAKARN­A menar att podcastfor­matet ännu inte fått fotfäste bland de finländska lyssnarna, även om antalet poddar är stort.

–Jag blev överraskad då jag kollade upp hur många finlandssv­enska poddmakare det faktiskt finns, säger Lindgren.

– Samtidigt har jag träffat många som inte ens vet vad en podcast är, påpekar Kämpe. Finns det utrymme för fler poddar då?

– Jo, problemet är bara att det tar ett tag för lyssnaren att hitta nya poddar. Men jag tror att de flesta finlandssv­enskar i vår ålder skulle hitta något att relatera till bland de ämnen vi pratar om.

 ??  ?? PENDLAR FÖR PODDMAKERI. Ekenäsbörd­iga Sofie Kämpe och Wilhelm Lindgren träffades i Pargas, bor i Åbo respektive Helsingfor­s och säger sig ha överraskan­de många lyssnare i Österbotte­n.
PENDLAR FÖR PODDMAKERI. Ekenäsbörd­iga Sofie Kämpe och Wilhelm Lindgren träffades i Pargas, bor i Åbo respektive Helsingfor­s och säger sig ha överraskan­de många lyssnare i Österbotte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland