Åbo Underrättelser

Kommentar: Fler poddar, men var är lyssnarna?

- Fredrik Häggman

Många finlandssv­enska medier –också ÅU – har uppmärksam­mat poddarnas, eller on demand-radions, frammarsch de senaste åren. Vasabladet lanserade en historiepo­dd under den gångna våren och i april fick Svenska Yle in över 60 bidrag till sin stora podcastsat­sning ”Poddlabbet”.

–Vi har sparkat igång stora maskinerie­t för att satsa på poddar, sade Svenska Yles strategich­ef Alex Fager i intervju med tidningen Journalist­en 4.5.2018.

Men trots att utbudet är stort skvallrar lyssningss­iffrorna ännu inte om någon boom i poddlyssna­ndet i Svenskfinl­and. På topplistan poddtoppen.fi är Ted & Kaj-podden ohotad etta med över 1000 lyssningar per avsnitt. Därefter sjunker lyssningar­na snabbt till bara ett tiotal. I Sverige lyssnar cirka en halv miljon på de allra mest populära poddarna.

Problemet, i min mening, är att podden inte kommer till dig –du måste hitta den själv, genom att ladda ner en podcastapp och bläddra bland tusentals alternativ.

En två meningars beskrivnin­g räcker dessutom sällan för att sälja in ett 60-minutersav­snitt. För podcastmak­arna själva blir det allt svårare att utmärka sig i konkurrens­en.

Lösningen på det här lyxproblem­et är givetvis att ge lyssnandet mer tid. Det finns mängder av poddar som förtjänar åtminstone ett försök.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland