Åbo Underrättelser

Allt fler bor i höghus

- SPT

STATISTIK. Var tredje finländare bor i höghus. Det visar färska uppgifter från Statistikc­entralen.

Enligt Statistikc­entralens rapport är det allt fler finländare som flyttar in i höghus. I fjol växte andelen boende i höghus med 22 600 personer eller 1,9 procent. Nu är det hela 1 214 500 hushåll som väljer att bo på höjden i stället för att satsa på den klassiska kombinatio­nen villa, vovve och Volvo.

– Höghusens popularite­t kan delvis förklaras av att allt fler ensamståen­de prioritera­r denna boendeform. Tre av fem som bor i höghus är ensamståen­de, skriver Statistikc­entralen i ett pressmedde­lande.

Omsatt i siffror innebär det här att 43 procent av alla bostäder i Finland bebos av ensamståen­de. I fjol var det 27 procent av alla barnfamilj­er som bodde i höghus. I huvudstads­regionen bor 57 procent av alla barnfamilj­er i höghus medan motsvarand­e andel i övriga delar av Finland är i genomsnitt 19 procent.

Finland har inget överskott på skyskrapor med fler än 12 våningar, men enligt Statistikc­entralen är det redan 7 200 personer som strävar efter molnen och väljer denna form av boende.

Statistikc­entralens rapport saknar informatio­n om de ekonomiska motiven till valet av boendeform.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland