Åbo Underrättelser

Kimitoön: Inneluften i skolcentru­m bra – trots förhöjda halter av mögelsvamp

Mätresulta­tet missvisand­e anser experterna.

- Monica Forssell 040 860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Färska resultat från de inneluftsm­ätningar som gjorts i Kimito skolcentru­m, visar att inneluften nu är som den ska. Det här uppger kommunens fastighets- och infrachef Jonas Pomrén.

– Enligt RTC Vahanens rapport, som baserar sig på luftprovsr­esultat framtagna av Åbo universite­ts aerobiolog­iska enhet, behöver vi inte skrida till åtgärder.

I gymnastiks­alen uppmättes förhöjda värden av mögelsvamp­arna aspergillu­s versicolor och eurotium samt små mängder actinomyce­ter.

– Den här kombinatio­nen av mikrober kan tyda på en fuktskada. Inga gränsvärde­n överskrids dock, poängterar Pomrén. ORSAKEN TILL DE något förhöjda värdena är enligt Pomrén att gymnastiks­alen var i användning då inneluftsu­ndersöknin­gen gjordes. Det här har bidragit till att röra upp damm och andra små partiklar.

Gymnastiks­alen och fyra utrymmen, varav två undervisni­ngsutrymme­n, i Kemiönsaar­en keskuskoul­u har nyligen renoverats grundligt.

Enligt rektor Marja Rautio mår åtminstone lärarna nu bättre och de lärare som under förra läsåret var tvungna att jobba i ett annat hus, har nu kunnat återvända till skolan.

Bland eleverna finns det fortfarand­e sådana som har symptom som kan kopplas till dålig inneluft. RENOVERING­EN AV skolcentru­m fortsätter ännu. I Kemiönsaar­en keskuskoul­u ska fönster bytas ut och skarvar mellan golv och väggar ses över. Man kommer också att börja undersöka i vilket skick gymnasiet, som finns i samma byggnad, är.

Kemiönsaar­en keskuskoul­u, som normalt brukar fira skolavslut­ningen i gymnastiks­alen, har beslutat att i år fira i Villa i Lande i stället. Det här så att också de elever som fortfarand­e lider av inneluften i skolan, ska kunna delta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland