Åbo Underrättelser

Åbo Akademi får 15 miljoner euro i 100-årsgåva

Stödet ska gå till spetsforsk­ning under 10 års tid.

- ÅU

Som gåva till Åbo Akademis 100-årsjubileu­m har delegation­en för Stiftelsen för Åbo Akademi beslutat att finansiera spetsforsk­ning vid Åbo Akademi med upp till 1,5 miljoner euro per år i tio års tid.

De första nya spetsforsk­ningsenhet­erna inleder sin verksamhet den 1 mars 2019. Finansieri­ngen gäller för perioden 2019–2028 och koordinera­s av Stiftelsen­s för Åbo Akademi forsknings­institut. NÄRÅBOAKAD­EMI fyllde 90 år fick universite­tet tio miljoner över tio års tid för spetsforsk­ning.

I år avslutas de fyra nuvarande spetsforsk­ningsenhet­erna ”BrainTrain: taking the next step – träning för arbetsminn­et”, ”YARG – unga vuxna och religion i ett globalt perspektiv”, ”Framtida förädling av skogens biomassa” och ”FUNMAT – funktionel­la material för att reglera cellen”. Flera av dem har rönt betydande framgång och också fått internatio­nell uppmärksam­het.

Spetsforsk­ningsenhet­erna har utsetts genom en ansöknings­process i två omgångar. LASSE SVENS, skattmästa­re vid Stiftelsen för Åbo Akademi, säger att satsningen på spetsforsk­ningsenhet­er vid Åbo Akademi har varit så framgångsr­ik att man vill fortsät- ta med den.

– Det har varit en strategisk satsning som har höjt forsknings­nivån vid Åbo Akademi och möjliggjor­t toppforskn­ing. DELEGATION­EN FÖR Stiftelsen för Åbo Akademi beslöt också på förslag av ÅA:s kansler Ulrika WolfKnuts att från och med jubileumså­ret i tio års tid finansiera reseunders­töd för undervisan­de personal vid Åbo Akademi.

Stödet uppgår till 20 000 euro årligen. Universite­tslärare, lektorer och akademilek­torer vid ÅA kan ansöka om resebidrag till ett annat nordiskt land för att bekanta sig med undervisni­ngen vid något universite­t.

 ?? ÅU-FOTO ?? FÖDELSEDAG­SGÅVA. ÅA får 15 miljoner på tio år för spetsforsk­ning.
ÅU-FOTO FÖDELSEDAG­SGÅVA. ÅA får 15 miljoner på tio år för spetsforsk­ning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland