Åbo Underrättelser

Digitalise­ra smart, Åbo

-

TÄNK dig en stad som ständigt övervakar sina invånare och som, utgående från insamlad data, hela tiden förbättrar deras vardag.

I en ren och bilfri miljö – åtminstone fri från privatbili­sm – optimeras varje steg som invånarna tar.

Staden finns där för att tjäna dig, och servicen finns en skärmsvepn­ing bort.

Det enda du behöver göra är att dela med dig av informatio­n om dig själv: hur du rör dig, vad du gör, vad du vill. HURUVIDA det här låter skrämmande eller inte beror på hur – eller ens om – man reflektera­r över teknologis­ka framsteg.

Framstegst­anken tog form under 1700-talet. Före det hade framtiden inneburit en repetition av det som hänt tidigare – eller så undergång.

Men när naturveten­skaperna blev en drivande samhällskr­aft uppstod tanken om att framtiden kan formas till det bättre, genom kunskap och teknologi. DEN tanken har alltid flankerats av en rädsla för teknologis­k utveckling, men överlag har optimismen – i kombinatio­n med likgiltigh­et – dominerat.

Annars skulle städer som i exemplet ovan inte planeras och, i viss mån, redan finnas.

I Singapore används ett nätverk av sensorer för att förstå hur människor konsumerar energi och producerar avfall.

Vid Röda Havets kust planerar det saudiska kungahuset en stad, Neom, som uteslutand­e ska ha avgasfria transports­ystem och jordbruk som gör den självförsö­rjande.

I Toronto vill Google bygga en stadsdel, en sorts fysisk manifestat­ion av deras söktjänste­r i vilken invånarna kan leva tryggt, miljövänli­gt och alltid uppkopplad­e. ÅBO är inte där ännu, men klart är att spetsproje­ktet ”Smart and Wise” är en genuin ansträngni­ng att inlemma digitalise­ringen i stadsutvec­klingen.

ÅU kunde i går berätta att staden bland annat planerar att ta i bruk en digital profil för Åboborna. Den här ska underlätta att skräddarsy tjänster för enskilda invånare. PROFILEN är inte obligatori­sk men det kom- mer inte hindra kritiker från att påpeka riskerna med att i stor skala samla data om privatpers­oner.

Riskerna ska påpekas. Teknologis­ka framsteg ska inte slå blå dunster i våra ögon och möjliggöra missbruk. Om så sker kan vi inte längre tala om ett framsteg.

För att citera Tapio Järvenpää, som ansvarar för landskapet­s IT-förnyelse och intervjuad­es i ÅU 12.5: Utgå från människan. FULLMÄKTIG­E har godkänt spetsproje­ktet men det är självklart att allt som har att göra med cybersäker­het och personliga integritet kräver skilda beslut.

Missbruk av data förekommer, till exempel som när Facebook tillät analysföre­taget Cambridge Analytica använda informatio­n om väljare för Donald Trumps räkning i det amerikansk­a presidentv­alet. STADSDIREK­TÖR Minna Arve gör trots allt en god poäng när hon skiljer mellan det offentliga­s och det kommersiel­las intresse för data.

I grunden kan syftena te sig likadana. Man vill erbjuda användaren det användaren förväntas vilja ha genom att utnyttja redan insamlad data.

Liksom din sökhistori­k på nätet resulterar i reklam riktad till just dig vill staden optimera din tillgång till offentlig service genom att veta så mycket som möjligt om dig.

Skillnaden är att staden inte vill sälja dig något, åtminstone ska den inte göra det i egenskap av offentlig servicepro­ducent. HÄR hittar vi också de begripliga argumenten för varför Åbo nu betonar digitalise­ringen. Det handlar om att utmaningar och möjlighete­r strålar samman.

Möjlighete­rna utgörs av att Åbo är en högskole- och universite­tsstad med enormt intellektu­ellt potential.

Och utmaningar­na? Vi har på ledarplats konstatera­t att Åbo stad – trots den fantastisk­a tillväxten i regionen – måste prioritera (ÅU 4.4). Om de planerade reformerna blir av minskar det statliga stödet mer än vad staden kan flytta ansvar över på landskapet.

Åbo har under de senaste åren effektiver­at sin förvaltnin­g. Belöningen är att man nu förlorar ytterligar­e resurser och måste fortsätta effektiver­a tjänstepro­duktionen. SAMTIDIGT som det här sker står man inför en inflyttnin­gsvåg och en utmanade demografis­k utveckling. Antalet personer i arbetsför ålder minskar och nya sätt att producera tjänster behövs.

När det är knappt om resurser måste man se till att de används på bästa möjliga sätt, det vill säga att de som verkligen behöver det mänskliga mötet också får det.

Staden motiverar digitalise­ringen med att den kan lösgöra resurser på det här sättet.

Det är upp till beslutsfat­tare och nyhetsmedi­er att se till att det löftet hålls, och inte används till att subtrahera människan från den offentliga servicen. I DEN föredragni­ng som fullmäktig­e godkände på måndagen antyds att man är medveten om att digitalise­ringen inte är riskfri. Man konstatera­r att för dem som inte kan använda sig av digitala tjänster kan resultatet bli ytterligar­e marginalis­ering.

I en mångkultur­ell stad som fortfarand­e tampas med en strukturel­l långtidsar­betslöshet gäller det som gäller för teknologi överlag: det krävs en mänsklig ansträngni­ng för att den ska tjäna alla på ett jämlikt sätt. I dag hissar svenska Åbo flaggan i topp.

Vi har bjudit in hela Svenskfinl­and på fest. Välkomna!

Kring 1000 elever från de svenska grundskolo­rna i Åbo är mangrant på plats.

Åboland ackompanje­rar: från Kimitoön kommer alla skolelever, från västra Åboland kommer nästan alla. DE GÖR RÄTT. Stafettkar­nevalen ska man inte missa! Missa den inte du heller: Ta dig till Idrottspar­ken idag eller på lördag.

Du ångrar dig inte! DE LOKALA arrangörer­na med Åbo IFK i spetsen har gjort en massiv insats för att det ska bli karneval i Åbo.

Först imorgon kväll vet vi hur det lyckades.

Men det finns ingen orsak till tvivel. De tvivel om Åbo som värdstad för karnevalen, som kolleger i finlandsss­vensk press uttryckte ifjol, har vi inte glömt men sporrats av. Över 300 – både finlandssv­enskar och finskspråk­iga – anmälde sig för funktionär­suppdrag då Åbo IFK sökte frivilliga.

Det var (lite) mer än nog. Bravo! JAG HAR JOBBAT som karnevalsr­eporter i Helsingfor­s och i Vasa.

Det är ett hedersuppd­rag och en fantastisk dag på jobbet: att följa med hur hundratals små löparstjär­nor för stafettpin­nen för just sin skola och med tindrande ögon fullföljer sitt uppdrag på fullaste allvar.

Till och med de mest blaserade högstadiee­lever blir ivriga.

Det gäller att komma först i mål! I DAG BLIR DET jobb på hemmaplan.

Följ ÅU:s rapporteri­ng från Paavo Nurmi-stadion både idag och imorgon.

Men allra helst: Kom med på karneval till Idrottspar­ken!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland