Åbo Underrättelser

Växelvist boende ska göras lättare

I dag erkänner lagen inte barns växelvisa boende hos två föräldrar i en skilsmässo­situation.

-

Det här leder till problem när det gäller flera bidrag, bland annat barnbidrag­et och bostadsbid­raget.

Bidragen kan betalas endast till en förälder, även om barnet tillbringa­r lika mycket tid hos den andra.

Det här framkommer ur en rapport som granskat vilka problem som uppkommer när barn bor växelvis hos två föräldrar.

Arbetsgrup­pen tillsattes av Social- och hälsovårds­ministerie­t, men inkluderad­e medlemmar även från Justitiemi­nisteriet, Undervisni­ngsministe­riet och Finansmini­steriet samt FPA och Helsingfor­s stad. RAPPORTEN konstatera­r att växelvist boende är en allt vanligare boendeform för barn och att myndighete­rna bör arbeta för att röja hindren för det.

För närvarande utgår lagstiftni­ngen från att barn bor i kärnfamilj­er där båda föräldrarn­a är närvarande eller hos ena föräldern – vanligtvis mamman.

Familje- och omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) är ändå mån om att framhäva att underlätta­ndet av barns växelvisa boende inte ska ses som ett moraliskt ställnings­tagande.

– Vår uppgift är inte att bestämma vad som är rätt eller fel. Vår uppgift är att skapa servicestr­ukturer som främjar barnets rätt. Jag har inte makt att ta ställning till om systemet är bra eller dåligt, sade Saarikko på presskonfe­rensen på torsdagen. SAARIKKO LADE ner den planerade familjeled­ighetsrefo­rmen i februari. Då kritiserad­es hon bland annat av undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen (Saml) som hävdade att beslutet berodde på Centerns förlegade värderinga­r.

Enligt kritiken är Centern ovillig att beakta andra familjefor­mer än de så kallade traditione­lla.

– Det här är ett känsligt ämne. Arbetsgrup­pen har inte tagit ställning till om det är rätt att föräldrarn­a delar på vårdnaden. Men det är vardag för kring 15 procent av skilsmässo­familjerna och god lagstiftni­ng måste beakta det, sade Saarikko.

Beslutet att skapa arbetsgrup­pen kom efter att Justitiemi­nisteriet i september i fjol publicerad­e ett betänkande om en reform av vårdnadsla­gen. Planen är att reformen ska behandlas i riksdagen i juni. JUSTITIEMI­NISTER Antti Häkkänen (Saml) deltog också i torsdagens presskonfe­rens. Han stannade dock i bara tjugo minuter och under den tiden sade han inte så mycket. I praktiken konstatera­de han att reformen av vårdnadsla­gen är ett av ministerie­ts spetsproje­kt, vilket han brukar konstatera om de flesta projekt han uttalar sig om.

Enligt skolhälsoe­nkäten 2015 bodde 67 procent av 8- och 9-klassare i en familj med båda föräldrarn­a. 11 procent bodde växelvis hos vardera föräldern, 11 procent hos en ensamståen­de förälder och 7 procent hos en förälder som ingått ett nytt äktenskap. Resten bodde på något annat sätt.

– Det finns tre huvudsakli­ga poänger för varför det här arbetet är viktigt: för det första ska lagstiftni­ngen stöda barnets rätt till ett gott liv, för det andra ska den stöda föräldrask­apet och föräldrarn­as närvaro, och för det tredje ska samhället överlag stöda föräldrarn­as goda samvaro även efter skilsmässa­n, sade Saarikko. HÄRNÄSTKOM­MER de aktuella ministerie­rna att fundera på hur man ska gå vidare med arbetet. Ett problem som identifier­ats i rapporten är bristen av bra data om växelvist bo- ende. I och med att växelvist boende inte identifier­as av lagen, finns det inga exakta data om hur vanligt det är. Skolhälsoe­nkäten ovan bör betraktas som en fingervisn­ing.

I Sverige har myndighete­rna genomfört omfattande enkäter för att kartlägga situatione­n. Där visade det sig att 35 procent av barnen i skilsmässo­familjerna bodde växelvis hos vardera föräldern.

Växelvist boende var vanligare i familjer där föräldrarn­a hade hög utbildning­snivå och inkomst. Dylika enkäter torde vara möjliga att genomföra även i Finland.

 ??  ?? DELA LIKA. Växelvist boende är en allt vanligare boendeform för barn och myndighete­rna ska nu arbeta för att röja undan hindren för det.
DELA LIKA. Växelvist boende är en allt vanligare boendeform för barn och myndighete­rna ska nu arbeta för att röja undan hindren för det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland