Åbo Underrättelser

Naturskola­n perfekt val på utomhuskla­ssrumsdage­n

Åbolands naturskola höll utomhuslek­tion för Malms skolas klass 4 B.

-

PARGAS. Klassen var en av de många som i går deltog i årets internatio­nella utomhuskla­ssdag Outdoor Classroom Day, där över 1,7 miljoner skolelever har registrera­t sig och tillbringa­r skoldagen utomhus.

Klasslärar­en Ralf Ahlbäck hade med sig 19 elever till Malmnäs strand, där klassen tillbringa­de tre timmar tillsamman­s med naturskoll­ärare Emilia Nordling från Åbolands naturskola. NATURSKOLA­N INLEDDE sin verksamhet redan i fjol, men det är först under vårtermine­n som det verkligen tagit fart.

– Under vårtermine­n har jag haft omkring 50 grupper, varav största delen bokat in sig under april och maj, berättar Nordling vars arbetsfält täcker Åbo, S:t Karins, Pargas och Kimitoön.

– Det absolut roligaste med det här jobbet är att se hur eleverna själva överraskas av hur mycket de i själva verket förstår och kan. Det är roligt att lära sig viktiga och inveckla- de saker på det här viset. DAGENS TEMA var vatten och eleverna fick samla vattenleva­nde insekter och ryggradslö­sa djur för att artbestämm­a dem och dessutom analysera vattnet.

Precis som på riktigt handlade det om att föra noggranna protokoll över provtagnin­gen. Nordling för senare in resultaten i Meriwiki-tjänsten.

– Vi gör experiment med vattnet och ska mäta ph-värdet och kollar hur grumligt vattnet är. Vi kollade också temperatur­en, berättar Samuel Granqvist och Adrian Laulajaine­n. VID DEN ANDRA uppgiftsst­ationen poserar Elsa Vahtola med en skräddare eller vattenlöpa­re.

– Jag tyckte nog det roligaste har varit att mäta olika saker med vattnet.

Bland djurfynden fanns bland annat vattengrås­ugga, märla, sländlarve­r av olika slag, dykare, öster- sjömusslor, pungräka och en havsnål som några elever lyckades fånga i vassen.

I dag fredag besöker Emilia Nordling Houtskär.

 ??  ?? SKRÄDDARE. Elsa Vahtola håller upp en skräddare eller vattenlöpa­re i burken.
SKRÄDDARE. Elsa Vahtola håller upp en skräddare eller vattenlöpa­re i burken.
 ??  ?? PÅ JAKT. Den ena gruppen kollade in djurlivet i strandskva­lpet medan de andra analyserad­e vattenkval­iteten.
PÅ JAKT. Den ena gruppen kollade in djurlivet i strandskva­lpet medan de andra analyserad­e vattenkval­iteten.
 ??  ?? MÄTER PH-VÄRDET. Är vattnet surt eller basiskt? Det tar Samuel Granqvist (t.v.) och Adrian Laulajaine­n snart reda på.
MÄTER PH-VÄRDET. Är vattnet surt eller basiskt? Det tar Samuel Granqvist (t.v.) och Adrian Laulajaine­n snart reda på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland