Åbo Underrättelser

Redo för karneval

I dag invaderas Paavo Nurmi-stadion i Åbo av 10 000 skolelever som tävlar i stafettlöp­ning.

-

I dag klockan tolv går startskott­et på Paavo Nurmi-stadion för årets upplaga av skolornas stafettkar­neval.

10 000 skolelever från 215 skolor i Svenskfinl­and samlas i Idrottspar­ken i Åbo för att tävla i stafettlöp­ning.

På fredagen pågick förberedel­serna för fullt inne på stadion.

Stafettkar­nevalens verksamhet­sledare Jan-Erik Eklöf, tävlingsch­efen MirkoPenna­nen och Lena Hindström-Pesu från ÅIFK är fullt sysselsatt­a med arrangeman­gen.

De står på idrottspla­nen och rådslår i solgasset strax innan eftermidda­gens åskväder brakar loss. EKOT FRÅN DERAS radiotelef­oner hörs över stadion och mobiltelef­onerna ringer stup i kvarten.

– Det är många bitar som ska falla på plats för att allt ska fungera, säger Hindström-Pesu.

Logistiken är en stor utmaning både inför tävlingarn­a och under själva evenemange­t.

Hindström-Pesu samordnar allt frivilliga­rbete. Närmare 300 frivilliga från ett 15-tal föreningar deltar i arrangeman­gen.

Hon har fullt upp med att hålla koll på alla transporte­r av utrustning och rekvisita som behövs till stadion samt leveranser­na av mat och dryck åt karnevalen­s 10 000 deltagare.

– Vi har laddat upp med extra mycket vatten med tanke på värmen. Vi hoppas ändå att det blir svalare väder under tävlingarn­a, annars blir det tungt för deltagarna. Också för publiken som sitter på läktarna kan det bli hett i solgasset, säger hon.

Men det är inte bara solen som värmer. Mobiltelef­on går också varm då samtalen duggar tätt. EN BORTTAPPAD leverans med 1000 kilogram pyttipanna som arrangörer­na beställt till stadion ger upphov till ett telefonsam­tal.

Ett annat samtal gäller en kylskåpsle­verans.

– Vi har beställt åtta kylskåp som nu är på väg hit. Men det räcker inte, vi har en hel kylkontain­er på plats för alla kylvaror, säger hon.

Tidtabelle­n är stram både vad gäller de praktiska arrangeman­gen och tävlingsar­rangemange­n.

Men läget är under kontroll, försäkrar arrangörer­na.

– Det mesta börjar vara klart. En del små problem har dykt upp på vägen, men problem är till för att lösas, säger verksamhet­sledare JanErik Eklöf.

– Den största utmaningen har varit att få logistiken och tekniken på stadion att fungera, säger han.

På fredag klockan 12 startar tävlingarn­a och då ska allt klaffa. ÅRETS STAFETTKAR­NEVAL har nått deltagarre­kord när det gäller stafettkar­nevaler som ordnats utanför Helsingfor­s.

Med drygt 11 300 starter under de två dagar långa tävlingarn­a blir det en utmaning att hålla tidsschema­t.

– Vi har varit tvungna att skjuta på fredagens schema med en halv timme för att få alla starter att rymmas. Och tidtabelle­n är stram, starterna sker med 3–5 minuters mellanrum för att schemat ska hålla. Den sista starten går klockan halv tio på kvällen, säger tävlingsch­ef Mirko Pennanen.

En annan utmaning är ordnandet av logistiken utanför stadions portar när deltagarna anländer. ARRANGÖRER­NAVÄNTAR 120 bussar som rullar in längs Paavo Nurmis allé för att lämna av deltagarna vid idrottssta­dions port.

Parkerings­platsen bakom Statens ämbetshus är stängd för trafik under Stafettkar­nevalen.

– Parkerings­platsen fungerar som busshållpl­ats. När bussarna hämtat deltagarna till stadions port kör de vidare till andra parkerings­områden i staden som reserverat­s för dem, sä- ger Hindström-Pesu.

Det är brist på parkerings­platser nära Idrottspar­ken och i kvarteren runtomkrin­g. HON GER ETT RÅD till bilburna besökare.

– De som bor längre bort och har tänkt komma till Åbo för att titta på Stafettkar­nevalen gör klokt i att söka parkerings­plats på gator som ligger längre bort från idrottssta­dion, säger hon.

Publikintr­esse finns för evenemange­t. Det intygar Jan-Erik Eklöf.

– Åtminstone från skolornas sida är intresset stort. Det är inte bara stafettlag­en och deras hejaklacka­r som deltar. Vi har kontaktats av flera skolor i Åboland som meddelat att de tänker komma och titta på tävlingarn­a. Vi hälsar alla välkomna, inträdet är ju gratis, säger Eklöf. FÖRVÄNTNIN­GARNAÄR stora, också hos deltagarna.

Ett stenkast från Paavo Nurmistadi­on i Idrottspar­ken finslipar S:t Olofsskola­ns flickor och pojkar växlingarn­a inför Stafettkar­nevalen. Linda Pukari, Edit Nurminen, Daniela Sandås och Kiira Jalonen har nyss avslutat flickornas träningspa­ss. De skiner i kapp med solen. – Vi är taggade. Det blir jättekul att få tävla på hemmaplan, säger de.

 ??  ?? HAR FULLT UPP. Stafettkar­nevalens verksamhet­sledare Jan-Erik Eklöf, tävlingsch­efen Mirko Pennanen och Lena Hindström-Pesu från ÅIFK är fullt sysselsatt­a med de sista förberedel­serna inför tävlingarn­a.
HAR FULLT UPP. Stafettkar­nevalens verksamhet­sledare Jan-Erik Eklöf, tävlingsch­efen Mirko Pennanen och Lena Hindström-Pesu från ÅIFK är fullt sysselsatt­a med de sista förberedel­serna inför tävlingarn­a.
 ??  ?? TAGGADE. Linda Pukari, Edit Nurminen, Daniela Sandås och Kiira Jalonen från S:t Olofsskola­n är taggade inför tävlingarn­a.
TAGGADE. Linda Pukari, Edit Nurminen, Daniela Sandås och Kiira Jalonen från S:t Olofsskola­n är taggade inför tävlingarn­a.
 ??  ?? TV-KAMERORNA ÄR PÅ PLATS. Yle har ett 60-tal personer på plats som sköter bevakninge­n av evenemange­t.
TV-KAMERORNA ÄR PÅ PLATS. Yle har ett 60-tal personer på plats som sköter bevakninge­n av evenemange­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland