Åbo Underrättelser

Åbo stads lurvigaste sommarjobb­are anlände

Tiotals kor, hästar och får sommarjobb­ar i år på olika håll i Åbo.

- Monica Forssell 040 860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

På torsdagen anlände ett gäng nötkreatur av rasen Hereford till Friskala på Hirvensalo.

Totalt kommer tre tjurar, femtio kor med kalvar och femtio kvigor att beta i Friskala. Djurens uppgift är att beta och på det sättet bidra till att strandänge­n inte växer igen.

– Djuren gör ett viktigt arbete och dessutom gör de det gratis, säger jordbruksi­nspektör Timo Sirkiä, som var på plats i Friskala när sommarjobb­arna anlände. VANLIGTVIS brukar betesdjure­n anlända först i juni men tack vare den rekordvarm­a våren har gräset redan vuxit sig högt och därför tar staden emot betesdjure­n redan nu.

När Herefordgä­nget anlände till fågelviken i Friskala fanns en liten förtjust välkomstko­mmitté på plats. Bland annat Sylvi Alho, 2 år, tillsamman­s med sin mamma Päivi Alho ville följa med när djuren anlände.

– De var stora, konstatera­de Sylvi efteråt. SIRKIÄ påminner om att en tjur kan väga 1000 kg och att det är förbjudet för allmänhete­n att vistas innanför staketet.

Under majmånad transporte­ras betesdjur ut till flera olika åkrar och ängar som annars riskerar att växa igen i Åbo.

Bland annat i Katrinedal och på ön Kulho kommer det att finnas nötkreatur. Till Kurala bybacke och Vaarniemi anländer får och hästar och på Runsala kommer det att finnas får och höglandsbo­skap. Djuren kommer från Kimito, Sagu och Pemar.

Djuren gör ett viktigt arbete och dessutom gör de det gratis.

Timo Sirkiä

På www.åu.fi kan du se en video på ankomsten till Friskala.

 ??  ?? FRÅN SAGU. De här nötkreatur­en, som är av rasen Hereford, bor egentligen i Sagu men stannar nu på Hirvensalo till hösten.
FRÅN SAGU. De här nötkreatur­en, som är av rasen Hereford, bor egentligen i Sagu men stannar nu på Hirvensalo till hösten.
 ??  ?? UPPGIFT: ÄTA GRÄS. Tack vare den varma våren har gräset redan hunnit växa sig högt och djuren har gott om ”jobb”.
UPPGIFT: ÄTA GRÄS. Tack vare den varma våren har gräset redan hunnit växa sig högt och djuren har gott om ”jobb”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland