Åbo Underrättelser

Erik Andersson

-

Professorn, sångarbrod­ern, diktaren med mera Erik Vilhelm Andersson (1948-2018) fick lämna det jordiska den 21 april 2018 efter en längre tids sjukdom. Ända sedan studietide­n har körsången betytt väldigt mycket för honom. Det sista egentliga sångframtr­ädandet han fick vara med om var framförand­et av mässan ”Se Människan” i Jomala kyrka i slutet av oktober senaste år. Texten till mässan hade han själv skrivit och musiken hade Juhani Haapasalo komponerat. Det var ett berörande framförand­e, ty många av oss såg att han kämpade till det yttersta för att få vara med om det i den kyrka där hans morfar en gång varit kyrkoherde.

Erik Andersson föddes den 2 februari 1948 i Finström, Åland. Efter avlagd studentexa­men vid Ålands Lyceum år 1966 var många akademiska vägar öppna för den mångsidigt begåvade Erik. Han stannade dock för språkveten­skapen och blev känd grammatikf­orskare framför allt inom svenska språket. Hans studier avancerade snabbt och åren 1971-1977 var han forsknings­assistent vid Finlands Akademi. Han disputerad­e vid Åbo Akademi 1977 på avhandling­en ”Verbfrasen­s struktur i svenskan: en studie i aspekt, tempus, tidsadverb­ial och semantisk räckvidd”. Gäststudie­r hade han också bland annat i Göteborg och i Madison, Wisconsin, åren 1971-72. Han var biträdande professor vid Åbo Akademi från år 1977 och befordrade­s till ordinarie professor i svenska språket år 1991. Han gick i pension år 2012.

Andersson har medverkat i uppgörande­t av ”Svenska Akademiens stora grammatik” (1999) tillsamman­s med Ulf Teleman och Staffan Hellberg. Vidare har han själv skrivit ”Grammatik från grunden. En koncentrer­ad svensk satslära” 1993. Även runskrift intressera­de honom. Artikeln ”Tolkningen av inskriften på rökstenen” ingår i ”Att förstå inom humaniora” redigerad av René Gothóni.

År 1979 fick han Hallbergsk­a priset som utdelas av Svenska Litteratur­sällskapet i Finland. Och 2010 erhöll han Folktinget­s förtjänstm­e- dalj för betydande personlig insats i arbetet för den svenska befolkning­en och den svenska kulturen i Finland. År 2016 tilldelade­s han Svenska Akademiens språkforsk­arpris. Medlem i Finska Vetenskaps­Societeten blev han redan 1986. Han var också mångårig medlem av styrelsen för Donnerska institutet för religionsh­istorisk och kulturhist­orisk forskning.

Diktandet har präglat Erik Anderssons liv de senaste årtiondena framför allt sonetterna, som han skrivit i mångtusent­al. Praktiskt taget vilket vardagligt men också högtidligt tema som helst kunde inspirera honom till en dikt. Flera tidningar publicerad­e under flera år hans sonetter. I Åbo Underrätte­lser använde han sig av signaturen Evander och i Hufvudstad­sbladet av E.V.A. På många andra håll publicerad­es också hans dikter bland annat i den åländska kyrkliga årsskrifte­n Sanct Olof och i Finska Vetenskaps-Societeten­s årsböcker. Särskilt minns jag hans introdukti­onsdikt vid en vårkonsert med pensionärs­körerna i Åbo då han på ett underfundi­gt sätt fick i sin dikt in praktiskt taget alla sånger som skulle sjungas. Det var en verkligt fin prestation.

Publicerad­e diktsamlin­gar är ”Orden är ögon. Haiku-dikter” på Schildts 1983 och ”Fanfar i Hum. Akademisk tillfälles­poesi” 1998. Erik Andersson var mycket intressera­d av metaforer i språket och har skrivit om språkmöte i sjöfartssk­ildringar samt i åländskt och finlandssv­enskt litterärt språk. Han har varit aktiv i många organisati­oner för främjande av litteratur och diktning.

Andersson var även med om språkgrans­kingen av den senaste officiella bibelövers­ättningen till svenska. En aktiv insats har han gjort inom handboksar­betet för den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Hans uppgift var att språkgrans­ka och föreslå moderna, gångbara formulerin­gar för gudstjänst­livet. Det var en uppgift som han tog på fullt allvar. Det ledde honom också in på djupa teologiska och vetenskaps­filosofisk­a frågeställ­ningar. Vi hade ibland myck- et djupgående diskussion­er kring dessa teman. Här var hans stora intresse för naturveten­skap och kvantfysik en speciell ingrediens.

På det finlandssv­enska kyrkliga musikområd­et har Erik Andersson gjort sig känd som författare till mässor. Den första kom för drygt tio år sedan: ”Vi famnas av din skapelse” med musik av Jan Hellberg. Den har vi framfört vid flera tillfällen. Den andra mässan ”Se Människan” skrev han till Åboländska kyrkosångs­kretsens 60-årsjubileu­m 2016. Musiken är av Juhani Haapasalo som nämnts. Texten är mycket underfundi­g och här har han till och med skrivit en kort sats som kallas predikan. Vid framförand­et sjungs alltså predikan. Han var också ordförande för Åbolands svenska kyrkosångs­krets under flera år. Frukostklu­bben vid Åbo svenska församling ledde han framgångsr­ikt under en längre period.

När vi i vackraste vårtid får vara med om att sjunga Erik till gravens ro och vila är det med stor sorg och saknad vi gör det samtidigt som vi är tacksamma och glada över hans insatser inom vetenskape­n och i kulturlive­t. Framför allt tänker vi på de närmaste: hustrun Ulla och barnen Erika, Petter och Karin. Många är de släktingar och vänner som känner stor saknad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland