Åbo Underrättelser

Guidade promenadtu­rer i Åbo i sommar

-

ÅBO. Åbo turistguid­er ordnar även detta år guidade promenadtu­rer under sommarperi­oden.

Promenader­na leder deltagarna till intressant­a och kanske mindre välkända platser i staden. Fem av vandringar­na är svenska turer; de flesta promenader­na guidas dock på finska.

Bland de svenska finns den ena av sommarens nyheter, ”Sägen eller sanning – historier från andra sidan ån”. Turen ordnas på svenska den 12 juli. Den går via Aningais, Lonttinen och Tureborg och följer delvis åstranden. Under denna promenad berättas bland annat om klädesfabr­ikens och logarvarna­s verksamhet, Barkplanen­s omgivninga­r, synagogan och det glada livet i Lonttinen.

De övriga svenska promenader­na omfattar två på Gamla begravning­splatsen (25.6. och 23.8.), en som handlar om Åbokvinnor genom tiderna som utmärkt sig på sätt eller annat (2.8.) samt promenaden ”Åbo brand” som går på årsdagen den 4 september.

En extra promenadtu­r ”Varv och fartyg” ordnas den 26 maj kl 14 i samband med evenemange­t ”Jokisatama­n avajaiset”. Start för den här promenaden: Boreparken bredvid Martinsbro­n, Slottsg. 38.

Den andra nyheten för i sommar handlar om presidente­n Mauno Koivisto, men guidas alltså på fin- ska.

Dessa promenader är avsedda för enskilda personer. Mera informatio­n finns på Facebook, Kävelykier­rokset Turussa https://www.facebook.com/turunmatka­iluoppaat/ eller på föreningen­s webbsidor, http://turunmatka­iluoppaat.fi/kvelykierr­okset/.

 ??  ?? RUNDTURER. En del av de guidade rundturern­a går delvis vid Aura å.
RUNDTURER. En del av de guidade rundturern­a går delvis vid Aura å.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland