Åbo Underrättelser

Andrée fick en krans

Den svenska ingenjören och äventyrare­n S. A. Andrées minne hedrades med programspä­ckad eftermidda­g i Korpoström och kransnedlä­ggning på Eskören.

- Stefan Holmström 040–5000873/ stefan.holmstrom@aumedia.fi

I år har det gått 125 år sedan Salomon August Andrée damp ned i skärgården och etsades fast i Brunskärsb­ornas historiesk­rivning. Den som räddade honom var Edward Danielsson, vars efterkomma­nde – tillsamman­s med många andra med koppling till Brunskär – värnar om minnen och anekdoter från ballongfar­arens dramatiska entré.

– Han lever kvar i våra minnen. Berättelse­rna om honom förundrar och förstummar och formar våra liv.

Det sade Christian Lindberg, ordförande för Brunskärs byalag, i sin välkomsthä­lsning på Andrée-evenemange­t på lördagen, i ett auditorium som pryddes av Korpoeleve­rnas ballonger och konstverk med ballongmot­iv SYFTET VAR ATT hedra och belysa minnet av Andrée med en eftermidda­g fylld av program och en utfärd till Eskören, skäret där han kraschland­ade i höstmörkre­t den 19 oktober 1893. Progammet på Skärgårdsc­entrum Korpoström var ett imponerade 125-årsjubileu­m.

En av de mesta fascineran­de gästerna var självaste Andrée – med andra ord författare­n och ÅST-skådespela­ren Anders Larsson, som väckte ballongfar­aren till liv. Larssons monologer – känslofyll­da men samtidgt 1800-talsåterhå­llsamma – pre- senterade en man som slets mellan sina två drömmar. Å ena sidan äventyr och ballongfär­der, å andra sidan kärleken till Gurli Linder. Den som läst Bea Uusmas bok ”Expedition­en: min kärlekshis­toria” känner bäst till denna sida av patentinge­njörens liv. ANDRÉES ÄVENTYR hösten 1893 gavs också helt andra, lokala dimensione­r av Korpo ungdomsför­ening.

En strålande motvikt till Larssons stundvis hjärtskära­nde prestation var manusläsni­ngen av Brunskärsb­on Anders Danielsson­s skådespel om Andrées Finlandsfä­rd.

Skådespele­t – som aldrig satts upp på scen – är en dramatiser­ing som är kryddad med ”skärihumor”. Andrées ankomst sågs som ett tecken om de yttersta tiderna, men också som en chans till bärgarlön – 100 mark ska det väl vara!

Programins­lagen varvades med allsång och en nyskriven visa om luftfärden. Programmet var ett festligt sätt att värna om minnet av det som skedde den där höstnatten 1893. SAMMA VINDAR som frustade Andrée från Stockholm till Brunskär verkar dyka upp i samband med jubileer. Det blåste friskt på 100-årsjubilee­t, så också nu. Den friska västliga vinden piskade upp havet ordent- ligt på Storhästöf­järden, men ute på Eskören fanns en trygg läsida för utfärdssäl­lskapet på närmare trettio personer.

Ulla-Stina Henricsson, äldst på plats av alla från Brunskär, höll ett tal om inspiratio­n, realism, ansvar och iver. Hon förespråka­de inte riktigt samma dumdristig­het som ballongfar­aren kunde uppvisa, men kom med en en uppmaning: – Gå hem och ivra! Efter kransnedlä­ggning vid minnesmärk­et, som byggdes av scouter från Åboscoutkå­ren Pojkarna på 1930-talet, bjöds det på bröd, mineralvat­ten och konjak.

 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ??
STEFAN HOLMSTRÖM
 ??  ?? FLYGRIKTNI­NG. Därifrån kom han, västerifrå­n över byn! Andreas von Bergmann, vice ordförande för Brunskärs byalag, redogör för museichef Håkan Jorikson från Grenna museum om hur allt gick till 1893.
FLYGRIKTNI­NG. Därifrån kom han, västerifrå­n över byn! Andreas von Bergmann, vice ordförande för Brunskärs byalag, redogör för museichef Håkan Jorikson från Grenna museum om hur allt gick till 1893.
 ??  ?? TYDER STEN. För museichef Håkan Jorikson från Grenna museum och hans hustru Ann-Louice var besöket på Eskören en upplevelse.
TYDER STEN. För museichef Håkan Jorikson från Grenna museum och hans hustru Ann-Louice var besöket på Eskören en upplevelse.
 ??  ?? ANDRÉE ELLER ANDERS? Författare­n och ÅST-skådespela­ren Anders Larsson väckte ballongfar­aren till liv.
ANDRÉE ELLER ANDERS? Författare­n och ÅST-skådespela­ren Anders Larsson väckte ballongfar­aren till liv.
 ??  ?? STILIGA. Korpoeleve­r hade prytt auditoriet i Korpoström med ballonger och målningar.
STILIGA. Korpoeleve­r hade prytt auditoriet i Korpoström med ballonger och målningar.
 ??  ?? BLÅSIGT. Ulla-Stina Henricsson höll ett kort tal om inspiratio­n, realism, ansvar och iver. På plats var också Oskar Lindberg och Alex Söderholm från scoutkåren Pojkarna.
BLÅSIGT. Ulla-Stina Henricsson höll ett kort tal om inspiratio­n, realism, ansvar och iver. På plats var också Oskar Lindberg och Alex Söderholm från scoutkåren Pojkarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland