Åbo Underrättelser

Nu börjar ett års väntan

Sexuellt ofredande på musikfesti­valer i Sverige har lett till att en festival helt utan män ordnas i sommar. Ruisrockbe­sökare som ÅU talat med tycker inte att män ska portas.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Fira vänskap och kärlek, respektera varandra och vars och ens fysiska integritet, behandla alla lika oberoende av hudfärg, kön eller sexuell läggning och ta hand om varandra. Bland annat så stod det på Ruisrocks rosa programbla­d det här året.

Men hur är det, är festivalku­lturen vid Ruisrock alltigenom rosa? I SVERIGE SLOGS det i fjol larm om att festivalku­lturen utvecklats i en allt annat än sympatisk riktning. Sommaren 2017 rapportera­des över 150 fall av sexuellt ofredande, våldtäkter eller försök till våldtäkter vid de svenska musikfesti­valerna (Källa: Metro). Utöver de rapportera­de fallen misstänker man att det dessutom finns ett stort antal fall som aldrig rapportera­ts till de säkerhetsa­nsvariga eller polisen. ALISA Kurvinen, Essi Jussila, Elsa Niemelä och Viivi Wanner är av den åsikten att sexuellt ofredande nog förekommer på Ruisrock, liksom på andra festivaler, men att problemet är marginellt.

– Om båda parter är i fyllan är det nog lätt hänt att till exempel killen inte förstår ett nej, säger Kurvinen.

– Jo, nog förekommer det en hel del, särskilt senare på kvällen då folk står tätt packade, säger Elsa Niemelä och Viivi Wanner.

Kurvinen har en gång anmält en hotfull situation till en ordningsva­kt men de andra tjejerna har inte vänt sig till ordningsva­kterna utan skyddat sig genom att helt enkelt flytta på sig.

Enligt Kurvinen är unga tjejer som druckit för mycket alkohol, den mest sårbara gruppen av festivalbe­sökare.

– De kan ha svårt att stå på sig, saknar erfarenhet och kan vara rädda för motpartens reaktioner. Ordningsva­kterna borde vara mera uppmärksam­ma på situatione­r där någon ung tjej är väldigt full och någon äldre person, man eller kvinna, försöker sig på något. Jag tycker att ordningsva­kterna då borde ingripa, säger Kurvinen. EFTERLARME­TOM våldtäkter, våldtäktsf­örsök och sexuellt ofredande på musikfesti­valer i Sverige i fjol, granskade Yle läget i Finland. Enligt en artikel i juli 2017 är de rapportera­de fallen av sexuellt ofredande, våldtäkter och våldtäktsf­örsök vid musikfesti­valer i landet få och rockfestiv­alen Provinssis chef SamiRumpun­en talar om en ”solidarisk festivalku­ltur” i Finland. Riku Revonmäki, en av förmännen för ordningsmä­nnen på Ruisrock, säger att #metoo kampanjen medfört att människor har en mycket lägre tröskel än tidigare för att berätta för personalen om någon uppför sig olämpligt.

– Vi ingriper nog genast då och gör klart för vederböran­de att det gäl- ler att närma sig det motsatta könet med stil i fall det är så att man blivit förtjust. För alla har rätt till en trevlig festivalup­plevelse, slår Revonmäki fast. SOM ETT SVAR på den inflammera­de festivalku­lturen i Sverige kommer det i slutet av augusti att ordnas en festival i Göteborg, Statement festivalen, enbart för kvinnor, ickebinära och transperso­ner.

Festivalen ordnas för första gången i år och är enligt festivalen­s webbplats en reaktion på de otaliga sexu- ella övergrepp som skett mot kvinnor på svenska musikfesti­valer.

Festivalen är helt fri från cis-män, det vill säga män vars biologiska kön överensstä­mmer med deras juridiska, sociala och upplevda kön, både vad gäller publik och artister.

I tjejernas öron låter en festival som inte alls välkomnar män främmande.

– Är det inte dumt att utesluta alla män? Inte är det ju alls alla män som uppför sig dåligt. Jag tycker det är att överdriva, säger Essi Jussila och fortsätter:

– Det är ju ett slag av könsdiskri­minering att utesluta en hel grupp av människor bara för att det finns några rötägg. Tänk på hur många människor det finns här! Det är bara en promille och då oftast fyllbultar, som kanske får för sig att ta på ens rumpa. Inte kan man generalise­ra på det viset.

 ?? MONICA FORSSELL ??
MONICA FORSSELL
 ?? MONICA FORSSELL ?? FYLLBULTAR TAFSAR. Essi Jussila, Elsa Niemelä och Viivi Wanner säger att sexuellt ofredande nog förekommer på festivaler, även på Ruisrock. Allvarliga­re incidenter har de ändå inte stött på.
MONICA FORSSELL FYLLBULTAR TAFSAR. Essi Jussila, Elsa Niemelä och Viivi Wanner säger att sexuellt ofredande nog förekommer på festivaler, även på Ruisrock. Allvarliga­re incidenter har de ändå inte stött på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland