Åbo Underrättelser

Föråldrade fördomar om sortering lever kvar

Åboborna är flitiga och noggranna sorterare men fortfarand­e finns det frågetecke­n som måste rätas ut

- Patricia Torvalds 02-274 9900 patricia.torvalds@aumedia.fi

Jari Mannevuo, enhetschef vid Lassila & Tikanoja, är nöjd med hurdana sorterare Åboborna är.

– Jag har inte hört att det skulle finnas några större problem. Små fel i sorteringe­n kan uppstå om någon till exempel slänger sina sopor i fel kärl av misstag, i många fall är det endast en klisterbil­d som skiljer de olika kärlen åt. UNDER den senaste tiden har speciellt plastavfal­let diskuterat­s flitigt i medierna.

Lännen Media publicerad­e tisdagen 3 juli en artikel där de avslöjade att europeiskt plastavfal­l förs till Kina där de sedan dumpas i havet.

Informatio­nen visade sig vara felaktig men Mannevuo är inte förvånad över att den här sortens nyheter sprider sig.

– Det finns fortfarand­e mängder med missförstå­nd relaterade till avfallssor­teringen. Folk har bland annat den felaktiga uppfattnin­gen att det är onödigt att vi överhuvudt­aget sorterar för att allt skräp ändå blandas och hamnar på avfallscen­tralen i Toppå, berättar Mannevuo. DET PLASTAVFAL­L som samlas in i Finland hamnar varken i Toppå eller i Kina utan tas om hand av Fortum som förädlar avfallet till returplast­produkter eller energi i Riihimäki.

Just nu kan 70 procent av det plastavfal­l som kommer till inrättning­en förädlas men målet är att andelen ska stiga till 75 under det här året. Det avfall som inte kan föräd- las bränns och används som energi.

Kostnadern­a för behandling­en av plastavfal­let betalas inte av de privatpers­oner eller husbolag som använder sig av avfallstjä­nsterna utan av de företag som producerar förpacknin­garna som återvinns. Det enda som husbolagen är tvungna att stå för är tömningen av avfallskär­len, klargör Mannevuo. ENLIGT Mannevuo hör plast till de lättare avfallen att sortera. Om man minns att plastavfal­lskärlet är till för specifikt plastförpa­ckningar och inte annat plastavfal­l har man stora chanser att göra bra ifrån sig.

– En leksak av plast är en leksak och inte en förpacknin­g och därför skall man inte slänga den i plastavfal­lskärlet, förklarar Mannevuo.

Yoghurtbur­kar, smörpaket, plastkassa­r och schampofla­skor hör hemma i plastavfal­lskärlet medan PVCplast och föremål som ämbar, leksaker eller kärl gjorda av plast ska läggas i det brännbara avfallet. KRAVET på att det plastavfal­l som sorteras ska vara rent har orsakat förvirring och vissa är oroliga över att de nu är tvungna att diska sitt skräp innan de slänger det.

– Förpacknin­garna ska sköljas av men om smutsen inte lossnar med kallt vatten kan man slänga förpacknin­gen i det brännbara avfallet. Man skall inte behöva använda diskborste eller lägga förpacknin­garna i diskmaskin­en, förtydliga­r Mannevuo. FÖR Anja Mattila som bor i ett höghusområ­de i Åbo är det en självklarh­et att sortera hushållsav­fallet.

– Jag samlar och sorterar allt mitt avfall. Vi har det så bra här då vi har alla kärlen så nära, berömmer hon.

Det som motiverar Mattila till att sortera är miljöfrågo­rna.

– Det är förmånliga­re för naturen om avfallet förädlas, konstatera­r hon.

 ?? PATRICIA TORVALDS ?? FLITIG SORTERARE. Anja Mattila har alltid varit noggrann med att sortera sitt avfall. Innan hon flyttade till Åbo bodde hon i Pikis och där var man tvungen att åka en längre bit med skräpet om man ville sortera.
PATRICIA TORVALDS FLITIG SORTERARE. Anja Mattila har alltid varit noggrann med att sortera sitt avfall. Innan hon flyttade till Åbo bodde hon i Pikis och där var man tvungen att åka en längre bit med skräpet om man ville sortera.
 ??  ?? OBLIGATORI­SK. Från och med 1 juli är är alla husbolag med över 20 lägenheter inom Sydvästra Finlands Avfallsser­vices område tvungna att förse invånarna med ett plastavfal­lskärl.
OBLIGATORI­SK. Från och med 1 juli är är alla husbolag med över 20 lägenheter inom Sydvästra Finlands Avfallsser­vices område tvungna att förse invånarna med ett plastavfal­lskärl.
 ??  ?? FÖRPACKNIN­GSPLAST. Plastavfal­lskärlen är avsedda för specifikt förpacknin­gar gjorda av plast.
FÖRPACKNIN­GSPLAST. Plastavfal­lskärlen är avsedda för specifikt förpacknin­gar gjorda av plast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland