Åbo Underrättelser

För unga Ruisrockbe­sökare är miljötänk naturligt

Klimatavtr­yckets storlek avgörs till stor del av sådant som inte ens sker på själva festivalom­rådet.

- Stefan Holmström 040-5000873/ stefan.holmstrom@aumedia.fi

Esboborna Rosa Ekstam och Tytti Tuomi, båda 18 år, jobbade här året som sopsamland­e volontärer på Ruisrock.

– Det betyder femton timmar jobb för en tredagarsb­iljett, säger Tuomi.

Volontärer­na får också mat, dryck och en t-tröja för sin insats.

Det sätt hur arbetet och fritiden fördelas varierar mellan volontärer­na, säger hon. Ekstam och Tuomi, båda 18, arbetade 7,5 timmar på både fredagen och söndagen och hade därför en fri festivalda­g på lördagen.

– Så här tidigt på dagen är det inte mycket jobb, säger Ekstam

– Men senare blir det nog en hel del, supermycke­t skräp, säger Tuomi.

Den friska vinden, som blåste omkring sopor, gjorde inte jobbet lättare. Något spännande har duon inte hittat, utöver de egentliga soporna.

– Några gånger har vi hittat smycken, säger Ekstam.

– Det vanligaste utöver skräpet är säkert delar från söndertram­pade trasiga solbrillor, säger Tuomi. TUOMI OCH EKSTAM står för den mest synliga miljögärni­ngen på Ruisrock. Sop- och återvinnin­gskärlen har blivit allt fler och synligare – plaståterv­inningen kom till ifjol – men det stora som görs hittas på annat håll, säger Ruisrocks ansvariga producent Piia Lääveri.

– Miljöfrågo­rna står mitt hjärta nära, säger Lääveri.

Hon har tidigare varit flera år miljöansva­rig inte bara på Ruisrock men också på Flow-festivalen i Helsingfor­s. LÄÄVERI ÄR kulturprod­ucent från yrkeshögsk­olkan Sydväst men har fortbildat sig i evenemangs­produktion och den vägen lärt sig en hel del om det som kallas miljöavtry­ck.

– Det brukar vara så att artister som anländer med flyg står för den största andelen.

I och med att de inhemska artisterna dominerar på Ruisrock, är det utsläppsel­ementet mindre här.

– En annan stor sak är hur folk tar sig till Åbo, säger Lääveri. Var tredje kommer från Åboregione­n, var tredje från huvudstads­regionen, och resten från nästan hela övriga Finland. Vi samarbetar också med VR, som satt in en tågavgång natten till måndag. I MILJÖFRÅGO­R ÄR danska festivalen Roskilde är en föregångar­e, sä- ger Lääveri. En annan är norska Øyafestiva­len.

– På Øyafestiva­len serveras endast ekologisk mat och det är arrangörer­na som förser säljarna med råvarorna. De får också bidrag av samhället för att ha en heltidsans­tälld person som jobbar med miljöfrågo­r.

Ruisrock har numera Ekokompass-certifikat, så som flera andra stora finländska musikfesti­valer. Miljöledni­ngssysteme­t har skapats av huvudstads­regionens städer och deras miljö- och trafiktjän­ster samt elbolaget Helen.

Ifjol infördes platsåterv­inning på Ruisrock. En tanke är också att sopkärlen inte ska gömmas utan nästan stå på paradplats. Det är något Åbobon Camilla Wennström, reagerar på.

– Det är inte miljöfrågo­r som avgör om jag går på festivalen men det är positivt att se hur det är ordnat här.

– Det är jättevikti­gt förr mig att det här är välskött, säger kompisen Karoliina Laine.

Den tredje i sällskapet, Annika Auramo, instämmer.

– Det är klart att man undrar över sådana här saker, då det här också är ett naturskydd­sområde. FESTIVALEN UPPMANAR inte bara besökare att sortera, man handleder också underlever­antörer och samarbetsp­arter.

– Det är svårt att veta vad folk tar med sig, men det avfall som uppstår här kommer främst från mat- och ölserverin­g, och det försöker vi sköta så bra som möjligt.

Det finns också externa faktorer som bidrar till en positiv utveckling, säger Lääveri. Scenteknik­en har blivit elsnål, alla fordonstra­nsporter som behövs ger mindre utsläpp, och så blir komposterb­ara tallrikar och bestick hela tiden billigare. Allt det här samverkar då man ser på helheten, säger Lääveri.

Ytterligar­e en faktor är de unga nya besökarna.

– Återvinnin­g är inte något de lärt sig, återvinnin­g har alltid funnits där i deras liv.

 ??  ?? GLAD TRIO. Sortering och miljöaspek­ter är viktiga för Camilla Wennström, Karoliina Laine och Annika Auramo. Det är inte sådant som avgör om de besöker en festival, men miljöproce­sserna ska fungera, anser de.
GLAD TRIO. Sortering och miljöaspek­ter är viktiga för Camilla Wennström, Karoliina Laine och Annika Auramo. Det är inte sådant som avgör om de besöker en festival, men miljöproce­sserna ska fungera, anser de.
 ??  ?? VOLONTÄRER. För en arbetsinsa­ts som motsvarar två arbetsdaga­r får Rosa Ekstam och Tytti Tuomi varsin festivalbi­ljett.
VOLONTÄRER. För en arbetsinsa­ts som motsvarar två arbetsdaga­r får Rosa Ekstam och Tytti Tuomi varsin festivalbi­ljett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland