Åbo Underrättelser

Kommentare­n: Ett år till nästa Ruisrock

-

Sommaren 2019 ordnas den femtionde Ruisrockfe­stivalen och planerande­t av jubileumsf­estivalen kommer i gång, om inte i dag, så om några veckor.

Ett evenemang som drar en publik på över 100 000 människor totalt, är inte ett litet evenemang som sys ihop på några månader utan en stor fest som involverar hundratals personer och ett nog- grant förarbete.

Årets festival får, igen, beröm av festivalbe­sökare, arrangörer och säkerhetsa­nsvariga. För en del är det artistutbu­det som lockar, för andra är det gemenskape­n med allt vad det innebär av kompisar, att dansa, att klä upp sig och låta sig ryckas med, som drar.

Och ja, nu liksom då när vi som nu är medelålder­s var unga, kom- mer man för att festa loss.

Att döma av kommentare­r från tältet för första hjälp verkar dagens unga ändå inte i nämnvärd grad lockas av ett tillstånd av redlös berusning. I stället lyder lördagskvä­llens uppmaning från jouren att festivalbe­sökarna ska ta på sig strumpor och skor för att undvika skavsår.

Ruisrock är sommar och kom- pisar, komprimera­de en av festivalen­s många volontärer det fina med Ruisrock. Och jag tänker: Låt det så förbli.

Låt en av landets populärast­e rockfestiv­aler, Finlands äldsta festival, festivalen där också sjuttioplu­ssare känner sig välkomna, som får de stora färjorna att glida förbi tutandes med banderolle­r som det står ”Hyvää ruissia” (Glad Ruissi) på, förbli just sådan: En inkluderan­de, medryckand­e festival för vänskap och kärlek i Åbo.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland