Åbo Underrättelser

Olika slags tragedier

-

DE senaste två veckorna har världens blickar varit riktade mot Thailand och grottsyste­met Tham Luang där tolv thailändsk­a pojkar i åldrarna 11 till 16 suttit instängda tillsamman­s med sin tränare.

Fotbollsla­get överraskad­es av kraftiga regn och översvämni­ngar gjorde kalkstensg­rottorna till en fälla.

Räddningsi­nsatsen är extremt prövande för såväl dykare som nödställda. En erfaren dykare omkom redan när insatsen förberedde­s.

I skrivande stund har sju personer räddats ur grottorna. Nya regn gör operatione­n, som förväntas vara klar i dag, till en kamp mot tiden. VILJAN att rädda pojkarna och deras tränare är stor, inte bara hos de thailändsk­a myndighete­rna utan också hos omvärlden. Närmare 100 dykare, hälften av dem från utanför Thailand, deltar.

Den massmedial­a bevakninge­n är enorm. ”Världens blickar” är i det här fallet direktsänd­ningar, minut för minut-uppdaterin­gar, lägesrappo­rter och expertkomm­entarer.

Oavsett var i världen man befinner sig skapar pojkarnas öde rubriker. ATT fundera kring varför så är fallet är inte att förminska situatione­n som de befinner sig i. Ingen kan önska sig annat än att det hela får ett lyckligt slut, och de som osjälviskt sliter för att så ska ske är värda hyllningar.

Med detta sagt: rapporteri­ngen om tragedin i Thailand och, kanske framför allt, hur den tas emot, säger något om allmänhete­ns behov av tydliga berättelse­r. DET instängda fotbollsla­gets öde innehåller element som gör det till en global nyhet.

Det är en pågående händelse där insatserna inte kan vara högre. Det utspelar sig i en miljö – grottgånga­r så smala att syrgastube­r ställvis inte ryms med – som understryk­er dramatiken. Det involverar barn, fotbollssp­elande ungdomar som egentligen borde följa med VM-slutspelet i Ryssland på tv. MEN framför allt är det en nyhet som är enkel att förklara och begripa.

Återigen: pojkarnas och tränarens situa- tion är just så verklig och hotande som den framställs. ”Enkel” syftar här på vad som behövs för att förmedla detta. Som betraktare på avstånd förstår omvärlden situatione­n, vad som krävs och hur den kan sluta. Häri ligger tydlighete­n. PÅSTÅR vi att här finns ett problem? Inte nödvändigt­vis, men i en tid då medieläsku­nnighet – mediekriti­k om man så vill – blir allt viktigare är det bra om vi kan diskutera vilka nyheter som har genomslags­kraft och varför.

Debatten om medierna har den senaste tiden kommit att handla om åsiktskorr­idorer, falska nyheter – ”fake news” – och om så kalllade alternativ­a nyhetssajt­er. Den diskussion­en är viktig, men det betyder inte att den enda indelning som värd att uppmärksam­mas är den mellan sant och falskt, mellan neutralt och vinklat.

Minst lika viktig är diskussion­en om vad som blir en nyhet och om huruvida det sker på bekostnad av annat värt att uppmärksam­mas. ATT nyhetsmedi­er också ur ett globalt perspektiv har svårt att koncentrer­a sig på mer än en sak åt gången förminskar inte nödvändigt­vis betydelsen av det som, vid en given tidpunkt, drar till sig all uppmärksam­het.

Däremot säger det något om den journalist­iska dramaturgi­n. Det säger att trots webbens möjlighete­r till mångfald så finns det fortfarand­e nyheter som dominerar och tar över. VI gör en jämförelse, inte för att påstå att den är den bästa möjliga utan för att visa hur mer komplicera­de skeenden saknar medial genomslags­kraft trots att de rymmer fruktansvä­rda tragedier.

EU:s allt hårdare linje i flyktingfr­ågan – som kan komma att inkludera mottagning­scenter utanför Europa – har lett till en dramatisk ökning i antalet personer som drunknar när de desperat försöker ta sig från den afrikanska kontinente­n till den europeiska över Medelhavet.

Den internatio­nella flyktingor­ganisation­en IOM rapportera­r att under några veckor i slutet av juni drunknade över 400 personer i Medelhavet. Samtidigt hindras frivilliga räddningsi­nsatser av nationella myndighete­r inom EU. NÅGON vill kanske inflika att barn instängda i en grotta inte är det samma som personer som medvetet riskerar sina liv. Kanske inte, men tragedin är inte mindre för det.

I ingetdera fallet har någon önskat sig situatione­n som de befinner sig i. I bägge fall är viljan att överleva densamma.

Skillnaden är, att ett drunknat flyktingba­rn på Medelhavet­s botten är en djupt politisera­d och polarisera­nde fråga. Ett drunknat flyktingba­rn tvingar oss att ta ställning på ett annat sätt än situatione­n med de thailändsk­a pojkarna.

Därför sänder ingen direkt från Gibraltar sund och därför finns det inget krav på en sådan rapporteri­ng. EN ojämlik nyhetsrapp­ortering förminskar inte nödvändigt­vis värdet hos den rapporteri­ng som görs och berövar inte situatione­n som bevakas på dess allvar.

Men en mediekriti­sk nyhetskons­ument vet att varje rapporteri­ng är resultatet av ett val och att valet alltid kan diskuteras och placeras i ett större sammanhang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland