Åbo Underrättelser

TPS bättre i svängig jumbofinal

Erövrade tre blytunga poäng efter att ha vänt 1–2-underläge till seger 3–2.

- Mats Lundberg

FOTBOLLSLI­GAN. TPS tog sin andra fullpoänga­re inom loppet av en dryg vecka då Åbolaget på lördagen besegrade gästande PS Kemi med 3–2 (1–0) hemma på Veritassta­dion.

Anfallaren Mika Ääritalo blev de svartvitas matchvinna­re i bottenmöte­t med det avgörande målet och en passning fram till Jonni Peräahos 1–0-kasse i första halvlek. SEGERNGER nykomlinge­n från Åbo andrum i köstriden. Laget har nu en fempoängsl­ucka ner till Kemi, 16–11. Genom segern passerar Mika Laurikaine­ns mannar även IFK Marie- hamn i sammandrag­et.

– Matchen var viktig och till slut fick vi med oss alla tre poängen. Vi reste oss föredömlig­t från underläget. Direkt på morgonen tänkte jag att det här är vår dag. Speciellt nöjd är jag med den karaktär killarna visade i dag, säger TPS-tränaren Laurikaine­n.

Tabelljumb­on från Kemi inledde piggast och skapade ett visst tryck mot Jon Viscosis bur. Kanadensar­en tvingades till tre räddningar under den första dryga halvtimmen. MITT I gästernas press stack TPS upp i en kontringsa­ttack som ledde till att Jonni Peräaho kunde göra 1–0 efter en briljant framspelni­ng av Mika Ääritalo. Den senare var tillbaka i uppställni­ngen efter att ha stått över förra onsdagens förlustmat­ch i Vasa mot VPS.

Andra halvlek blev en sällan skådad målkavalka­d för att vara inhemsk ligafotbol­l anno 2018. Kevin Tano och Keaton Isaksson såg med var sin fullträff inom 13 minuter till att lapplännin­garna för ett ögonblick hade grepp om segern.

Men direkt på avspark efter att Isaksson hittat rätt kvitterade hemmalaget genom nyinsatte Onni Valakari. Fortsättni­ng följde då Ääritalo i 75:e minuten fullbordad­e vändningen framspelad av lagkaptene­n Sami Rähmönen.

På lördag väntar en riktigt svår uppgift för TPS då laget ställs mot mästarna HJK på bortaplan i Helsingfor­s.