Åbo Underrättelser

Ny broschyr guidar runt på Nötö

Häfte och sajter berättar om Nötös kultur och natur och ger en dos historia.

- Anja Kuusisto 050 4002352/anja.kuusisto@aumedia.fi

Häftet kallat ”Byn mitt i havet” är en nyhet i Nötös kulturutbu­d och i kombinatio­n med Nötö hembygdsfö­rening sajt blir besökare guidade runt på ön både virtuellt och via häftet.

Häftet är en fortsättni­ng på förra sommarens nyhet, då dök det upp rödmålade skyltar med vit text på ön, skyltar som också guidar besökaren.

Det är Mila Sjöholm som har skrivit texten i häftet, för den svenska översättni­ngen står Lotta Green. Utgivare är hembygdsfö­reningen. ATT HÄFTET INTE enbart är en karta med korta beskrivnin­gar av det man kan se om man vandrar kulturoch eller naturstiga­rna på ön är bra.

Nu ger häftet istället mer detaljer och historisk bakgrund till både ön, personer och platser. Oberoende om man är påläst eller inte blir det en vandring på relativt lättillgän­glig mark, stigar eller små grusvägar. Har man en barnvagn eller rollator med är kanske inte lättillgän­glig ordet, men fram tar man sig. KULTURLAND­SKAPET är närvarande var man än går, och högst sannolikt träffar man på både mer och mindre permanenta Nötöbor. Större än så är ju ön inte – även om det är frågan om en av Skärgårdsh­avets nationalpa­rks största öar. Ordet ö ska i Nötös fall också förknippas med böljande slåtteräng­ar, skog och betande får.

Men Nötö är varken ett reservat eller ett museum, det är i hög grad ett exempel på skärgård i förändring, såsom också hembygdför­eninges webbsajt och öns huvudsajt nötö.fi ger prov på.

Stiger du i land från egen eller förbindels­ebåt kan häftet hittas i Nötöboden, och kultur- och naturstiga­r fungerar som utfärdsmål i alla väder. Häftet hittas också på Nötö hembygdsfö­renings sida, notohbf.auf.fi.

 ??  ?? NÖTÖHISTOR­IA. 1961 besökte U.K.Kekkonen Nötö, på inbjudan av handelsman­nen Runar Abrahamsso­n, kallad Stockmann.
NÖTÖHISTOR­IA. 1961 besökte U.K.Kekkonen Nötö, på inbjudan av handelsman­nen Runar Abrahamsso­n, kallad Stockmann.
 ??  ?? TRADITIONS­BÄRARE. Krister Mattsson på Nötö har slagit hö för hand och räfsar undan det.
TRADITIONS­BÄRARE. Krister Mattsson på Nötö har slagit hö för hand och räfsar undan det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland