Åbo Underrättelser

Ett skivsläpp med tårar

Det var en mycket känsloladd­ad stund då skivan presentera­des i Korpoström på lördag.

- Stefan Holmström

Den stora Andréedage­n i Korpoström inleddes med ett skivsläpp av ”Brunskärs toner”, med musik av Anna Danielsson. De elva låtarna på skivan har Danielsson skrivit på Brunskär, som har en stark spelmanstr­adition som fick sin början med Danielsson­s mamma Maja Granvik, Brunskärs-Maja.

Skivan kom till efter att Pentti Pentikäine­n, Esbo spelmansla­gs konstnärli­ga ledare – som brukar vistas i skärgården – fick se Danielsson­s material. Spelmansla­get spelade sedan hela vintern och våren, och i april kom skivan till.

– Jag vill rikta ett stort tack till Pentikäine­n och till Antti Pohjola för tekniken, sade Danielsson. DET VAR NÄR hon ville tacka de andra som arbetat med skivan, sina närmaste, som skivsläppe­t blev vackert känslofyll­t.

– Jag vill tacka Martina (Lindberg) som arbetade hela hösten och vintern och drog i alla trådar som producent.

Efter det var inga ögon torra och det frågades efter näsdukar i salen. Lindberg svarade så här:

– Det är en människa till som ska tackas, en person som ska tackas ännu mer, och det är du. Utan din dröm och den musik som bor i dig, som har bott i dig hela livet, hade det inte blivit en skiva alls.

Mycket känslosamt var det också att lyssna till smakproven från skivan, ”Mormors menuett” och ”Morfars vals”.

Därefter framförde Christian Lindberg och Danielsson­s barnbarn Ingrid Lindberg ”Brunskärs vals”.

Danielsson bjöd ännu på en anekdot som gällde just skivsläpps­datumet. Den 7 juli, 1908, vigdes nämligen Danielsson­s mormor Edit och morfar Hugo – en man som gärna dansade vals.

– När det hade gått ett år och det igen var sjunde juli ställde mormor en fråga: ”Vad är det för dag idag?”. ”Tisdag”, svarade morfar. Hon frågade en gång till och fick ett nytt svar: ”Han sjuond” (den sjunde).

Därmed fick mormor sig nöja, sade Danielsson. Humor som är lätt att ta till sig, precis som musiken på skivan, kan man tänka sig.

 ??  ?? BRUNSKÄRSB­O. Anna Danielsson har levt ett liv med musik. PRIVAT
BRUNSKÄRSB­O. Anna Danielsson har levt ett liv med musik. PRIVAT
 ??  ?? UPPTRÄDDE. Christian Lindberg och Ingrid Lindberg framförde Brunskärs vals då skivan med musik av Anna Danielsson släpptes. Martina Lindberg har producerat skivan.
UPPTRÄDDE. Christian Lindberg och Ingrid Lindberg framförde Brunskärs vals då skivan med musik av Anna Danielsson släpptes. Martina Lindberg har producerat skivan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland