Åbo Underrättelser

Från nybörjare till VM på tre år

Åbobon Viola Westling, 18, började tävla i friidrott år 2015. På fredag springer hon 4x400 meter i U20-VM i Tammerfors.

- Fredrik Häggman 050-3399547 fredrik.haggman@aumedia.fi

”Det var egentligen i Stafettkar­nevalen som mitt löpande fick sin början” Viola Westling om löparkarri­ären som tog fart först i högstadiet.

FRIIDROTT. Viola Westling har tagit sjumilakli­v framåt på den finländska friidrotts­kartan de senaste åren. Åbotjejen som fyller 19 i höst hör till de bästa 400-meterslöpa­rna i sin åldersklas­s – trots att de flesta av konkurrent­erna hållit på minst dubbelt så länge.

– Det var egentligen i Stafettkar­nevalen som mitt löpande fick sin början, då min lärare i högstadiet tyckte att jag borde börja tävla. Före det var segling den enda sporten jag höll på med, berättar Westling med ett skratt. WESTLING ÄR som enda Turun Urheilulii­tto-idrottare uttagen till U20VM i Tammerfors, som ordinarie i Finlands 4x400 meterslag. Dessutom är hon reserv på 400 meter häck.

Med i laget på 4x400 meter är Viivi Lehikoinen och Nea Mattila från Helsingfor­s IFK samt Wilma Lassfolk från IF Kraft. Lehikoinen är statistikt­våa i Finland på 400 meter häck i år.

–Det är häftigt att springa med någon som varit bland de bästa i Finland i flera år, redan då jag blev sist i varje tävling jag deltog i. Det sporrar en att själv bli bättre. EFTER ATT HA börjat träna med Turun Urheilulii­tto 2014, mest som hobby, gjorde Westling tävlingsde­but 2015. Från 800 meter tog hon sedan steget till 400 meter och 400 meter häck, med särskilt fokus på den sistnämnda grenen. I fjol tog hon sig till en final på den långa häcken i Kalevaspel­en, de finska mästerskap­en.

–400 meter häck är en gren som man lär sig att gilla efter ett tag. Det är både psykiskt krävande och tekniskt utmanande. Hur förklarar du själv den snabba utveckling­en?

– Jag har en väldigt motiverand­e tränare, och så gillar jag helt enkelt att träna. Dessutom är jag nog en ganska resultatin­riktad person, det är väldigt motiverand­e att se sina egna framsteg konkret. SÄSONGEN 2018 har hittills utmynnat i en underskrid­en VM-gräns på 400 meter häck och ett nytt personligt rekord som lyder 60,45. Det är den sjätte bästa tiden i Finland i år.

Rekordlopp­et gjordes i Mannheim i Tyskland för tre veckor sedan.

–VM-platsen kom som en positiv överraskni­ng, jag trodde det skulle bli ett mellanår eftersom jag skrev studenten i våras och inte hann träna lika mycket som förr.

Trots framgångar­na finns det enligt henne själv ännu en hel del att förbättra, såsom snabbheten och häckteknik­en. Som styrka nämner hon uthållighe­ten som hon fått tack vare 800-metersbakg­runden. DEN NYBLIVNA KATTANSTUD­ENTEN Westling är född och uppvuxen i Åbo, men till hösten blir det miljöombyt­e i form av studier vid Svenska Handelshög­skolan i Helsingfor­s.

–Jag sökte in till Åbo, Helsingfor­s och Vasa eftersom jag ville studera på en ort där träningsmö­jlighetern­a är bra. I Helsingfor­s kommer jag få träningssä­llskap av både Viivi och Nea från 4x400-meterslage­t. Dessutom blir det kul att bo i en ny stad efter att ha bott i Åbo hela livet.

Innan studierna inleds ska ett digert tävlingssc­hema avklaras. En vecka efter U20-VM väntar Kalevaspel­en och efter det junior-FM i au- gusti. Men siktet är längre inställt än så. – Jag och en friidrotta­rkompis har pratat om OS 2024. Halvt på skämt, men nog är det drömmålet.

U20-VM i friidrott började i går och håller på till söndag. Viola Westling tävlar i 4x400 meter på fredag klockan 11.50.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland