Åbo Underrättelser

Inte bara trä och betong

- Fredrika Fellman Ledare i Nya Åland

SMEDSGATAN 5, Österblads­ka tomten, Kaskisgata­n 3, Paavo Nurmis allé 3, Petreliusk­a huset. Fastighete­r i Åbo, speciellt de i stadens centrum, är ofta grogrund för konflikter. De nämnda är sådana som ÅU rapportera­t om under våren och sommaren, men listan över adresser som delar åsikterna är många.

Den aboensiska efterkrigs­tida rivningsiv­ern – och hur de besluten fattades – präglar staden än i dag. TA TILL exempel fallet med Smedsgatan 5.

När byggrätten på den tomten, i miljö- och planläggni­ngsnämnden­s behandling 2012, svällde från ett åttavåning­shus till två niovånings­hus var det inte ogrundat att påpeka att fastighets­ägaren, stiftelsen bakom föreningen TuTo, har starka band till SDP. De höghusen blir inflyttnin­gsklara i höst. FÖR ATT återvända till de först nämnda adresserna: den gemensamma nämnaren för samtliga är att det finns en vilja – antingen hos privata ägare eller hos staden – som inte omfattas av den andra parten, eller av allmänhete­n.

Konsekvens­erna av det här är olika från fall till fall. Ta Österblads­ka tomten, som alltså finns i korsningen Slottsgata­n och Köpmansgat­an.

Fastighets­bolaget, där TS-koncernen är majoritets­ägare, har länge haft för avsikt att riva trähusen i kvarteret och bygga ut på den parkering som finns på innergårde­n.

Förhandlin­gar med staden har trots allt inte resulterat i konkreta beslut. Rivningsmo­tståndet är stort, inte minst för att trähusen hyser populära nattklubbe­n Dynamo. I AUGUSTI i fjol var husen återigen ett ärende för stadsmiljö­nämnden. Bollen som kastades tillbaka till fastighets­ägarna löd: utred alternativ där trähusen bevaras.

Trots förhoppnin­gar om att planerings­processen skulle kunna återupptas i vår har fastighets­bolaget inte presentera­t några utredninga­r, och när ÅU (7.7) ber fastighets­bolaget Oy J. Österblad Ab om en kommentar så ges ingen.

Intrycket blir att passivitet gynnar fastighets­bolaget mera i det här skedet än att aktivt utreda alternativ. VARFÖR? Som docent Rauno Lahtinen säger i artikeln är taktiken att vänta beprövad. Rivningsbe­slut är lättare att motivera om förfallet framskridi­t tillräckli­gt långt.

Det är upp till fastighets­ägaren att visa att misstankar­na är ogrundade. Men klart är, att om husen står bortom all räddning och alternativ­en är att a) bygga om kvarteret i samma stil (som också föreslagit­s) eller b) att bygga nytt så framstår det senare alternativ­et som mer ändamålsen­ligt och lättare att motivera för politiker som vill utveckla Åbo centrum. DET ÄR också möjligt att Österblads­ka tomten möter samma öde som trähusen på Kaskisgata­n 3, som ÅU skrev om 20.6 och 21.3.

Husen har förfallit till den grad att ägaren, bolaget Suomen talokauppa, hotas med vite – bara stadens överbelast­ade jurister kommer till skott, säger Åbos tillsynsdi­rektör Leena Salmelaine­n (20.6). ATT FLERA lägenheter i husen är kopplade till det i fastighets- och arkitektkr­etsar kända namnet Puolimatka inverkar inte på stadens tidtabell, understryk­er Salmelaine­n.

Men, återigen, hur processer kring centrala fastighete­r ser ut är av betydelse i en stad med Åbos förflutna. Det ligger i stadens intresse att vara aktiv i frågan om husen på Kaskisgata­n. DET ligger också stadens intresse att skapa förutsättn­ingar för transparen­s. Grälet kring pensionsfö­rsäkringsb­olaget Veritas bud på tomten vid Paavo Nurmis allé 3 är ett tecken på detta.

Det var under vårvintern som stödföreni­ngen för Samppalinn­as sommarteat­er röt till om Veritas och stadens planer på att ingå ett intentions­avtal om tomten.

Avtalet skulle i sin tur leda till en detaljplan­eändring som kunde leda till en tomtaffär och ett nytt huvudkonto­r för Veritas. FÖRHANDLIN­GARNA hade i det skedet varit avgränsade till stadsutvec­klingssekt­ionen, som lyder under stadsstyre­lsen, vilket fick SDP att efterlysa mera transparen­s.

Ett intentions­avtal binda tvinga stadsmiljö­nämndens händer, menade partiet och efterlyste en lista över vilka tomter som staden är beredd att förhandla om. I STÄLLET för att ironisera över att det var SDP som ondgjorde sig kan man konstatera att partiet har rätt.

Åbo är inne i en byggboom. Tilläggsby­ggnationen gäller såväl bostads- som affärsfast­igheter, och för att utvecklas behövs privata intressens initiativ.

Det tjänar alla parter om initiative­n är förankrade i breda överenskom­melser. FRÅGOR om vad staden ska äga, vem som ska tillåtas bygga vad och var kommer alltid att få olika svar. Det handlar inte bara om trä och betong. Det handlar om ideologi.

När Petreliusk­a huset brevid Apoteksmus­eet på Västra strandgata­n 15 igen sattes till försäljnin­g (30.4) röstade VF mot försäljnin­gsbeslutet. Det är en syn på ägandepoli­tiken.

Affärsmann­en Dennis Rafkin, som redan satt ett bud på fastighete­n men sett den affären rämna, förklarade å sin sida misslyckan­det med att man i Åbo inte kan jobba för en gemensam sak.

Må så vara, men viktigare är att understryk­a att fastighets- och byggnadsbe­slut i Åbo ska tas, och följas, trots att åsikterna går isär. Och för att de går isär ska allt ske i det öppna. SKÄRGÅRD. Tillgängli­ghet handlar inte enbart om antalet färjeavgån­gar och hur turerna sträcker sig. Lika viktigt är det att bokningssy­stemet och turlistorn­a är användarvä­nliga och lätta att överblicka. Att inte direkt utgå från att alla resenärer vet exakt vilken linje de ska ta och vad hamnarna i vardera ände av färden heter är en bra utgångspun­kt.

De flesta förvirring­smomenten skulle vara relativt enkla att bli av med. Här finns en stor utveckling­spotential.

För hur ska man som förstagång­sbesökare på Åland kunna veta att om man vill åka från Mariehamn till Kumlinge går det precis lika bra att ta Norra linjen från Hummelvik till Kumlinge som Tvärgående linjen från Långnäs till Snäckö?

Här skulle en sökfunktio­n på Ålandstraf­ikens bokningssi­da kunna vara på sin plats. I stället för att det måste vara upp till resenären att veta att två linjer går till Kumlinge och att Snäckö faktiskt bara är en annan ände av samma ö, skulle alla möjliga resealtern­ativ dyka upp genom en sökning på Kumlinge.

Om man skulle behöva göra ett färjebyte för att kunna ta sig dit stöter man på nästa hinder. Det är nämligen inte möjligt att komma undan med endast en bokning. Ska man till Jurmo till exempel, krävs först en bokning till Torsholma och sedan en från Åva till Jurmo.

Färre turlistor på hemsidan och en lista på vilka av linjerna som trafikeras av vajerfärjo­r är två andra lättgenomf­örda åtgärder. Att ta bort vinterlist­orna under högsäsong, eftersom dessa turer inte ännu går att boka, skulle göra det lättare att hitta rätt. (...) Färjornas tidtabelle­r har i stor utsträckni­ng utformats efter skärgårdsb­ornas olika tänkbara behov. Många kompromiss­er har fått göras. Att färjeturer­na i första hand anpassas efter skärgårdsb­ornas behov är rimligt, men varje kompromiss har till slut medfört att det inte är en självklarh­et att samma tidtabell gäller två vardagar efter varandra. Och den här oförutsägb­arheten gör det heller inte enkelt för besökare. (...) I dag går det inte längre att räkna med att alla ska använda kontanter. Det finns inte längre några ursäkter till att inte ha kortläsare ombord på bussarna. Bussbolage­n förlorar inte på att låta folk åka med utan att kunna betala, däremot förlorar de på att inte kunna erbjuda kortbetaln­ing.

Att kunna betala sin bussresa med kort är det minsta man kan kräva. Än bättre vore en app där man både kan köpa biljett och kolla tidtabelle­rna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland