Åbo Underrättelser

Extremlopp­till Åboslott

Extremlopp­et Nordic Islands Adventure Race lockar deltagare från hela världen till skärgården.

- Fredrik Häggman 050-3399547 fredrik.haggman@aumedia.fi

Fyramannal­ag ska löpa, cykla, simma och paddla från Stockholm till Åbo.

”Enligt mig är skärgårdsn­aturen det mest unika för Sverige och Finland” Arrangören Staffan Björklund om varför loppet ordnas just mellan Stockholm och Åbo.

LÅNGDISTAN­SLOPP. I augusti kommer Ålands hav och skärgårdsh­avet att korsas av ett hundratal uthållighe­tsidrottar­e, då Sverige och Finland för första gången på nio år står värd för ett världsseri­elopp i Adventure Racing.

Adventure Racing, äventyrslo­pp, handlar om att ta sig en viss sträcka genom vild natur på så kort tid som möjligt.

–Det är tävling och äventyrsup­plevelse på samma gång, förklarar svenska Adventure Race-idrottaren Staffan Björklund.

Björklund är tillsamman­s med åländska entrepenör­en Christian Ekström, som bland annat driver bryggeriet Stallhagen. Idén uppstod när Björklund deltog i ett Adventure Race i Paraguay och där fick frågan om han själv var intressera­d av att hålla i trådarna för ett race på hemmaplan.

– Det krävdes lite betänketid, men jag antog utmaningen. Orsaken till att vi arrangerar loppet just mellan Åbo och Stockholm är att jag som barn spenderat mycket tid i Ålands skärgård. BJÖRKLUND, själv rutinerad racedeltag­are,förklarar att man ofta väljer exotiska och vackra platser för loppen.

– Arrangörsl­änderna brukar vilja visa upp sig, och i min mening är skärgårdsn­aturen det mest unika som Sverige och Finland kan erbjuda.

Skärgårdsm­iljön bjuder också på flera utmaningar. Till exempel är det här första gången i Adventure Racing-historien som ett hav ska korsas.

– Vanligtvis består loppen av tre tävlingsdi­scipliner: löpning, cykling och paddling med kajak. I det här racet ska man också simma och använda sig av så kallade packrafts, uppblåsbar­a flottar, för att ta sig över havet. STARTENSKE­R i Stockholm, där deltagarna firas nerför en husvägg vid Brunkeberg­storg. Målgången sker vid Åbo slott. Mer får man i det här skedet inte veta om rutten, eftersom den är hemlig ända tills fyra timmar före start.

Till viss del får lagen orientera sig fram själv, men under tävlingens gång måste de stämpla vid vissa givna orienterin­gskontroll­er.

–De måste orientera själva, men vi vill ändå styra dem till vissa delar av skärgården, förklarar Björklund. Kan tävlingen följas av publik?

– Absolut. Starten vid Brunkeberg­storg kommer bli spektakulä­r, och de tävlande kan sedan följas live på internet under resan. Vi har satsat mycket på att göra just den här tävlingen mer publikvänl­ig än tidigare lopp. ÄVENTYRARN­ATÄVLAR i fyramannal­ag, som måste bestå av en blandning av män och kvinnor.

–22 lag från 12 olika nationer är anmälda. Av dem är 7–8 hårt satsan- de och ute efter världsseri­epoäng. Ungefär lika många är med för första gången.

De snabbaste väntas ta sig i mål på ungefär tre och ett halvt dygn, de långsamma på upp till sex dygn. Fågelvägen är det cirka 265 kilometer mellan Åbo och Stockholm och deltagarna kommer tillryggal­ägga över 600 kilometer under loppet. Vad är tjusningen med Adventure race?

–Det är en personlig resa där man kommer i nära kontakt med natu- ren. Under 4–6 dygn har man bara kontakt med sina lagkamrate­r, man går in i ett sorts tyst läge där bara loppet spelar roll. När man sedan kommer i mål är man förstås extremt trött, men samtidigt upplevs alla andra problem som väldigt små. Nordic Islands Adventure Race arrangeras 12–18 augusti.

 ?? FREDRIK WANNERSTED­T ?? PADDLING. I arrangören Staffan Björklunds mening är skärgården det mest unika Sverige och Finland har att erbjuda.
FREDRIK WANNERSTED­T PADDLING. I arrangören Staffan Björklunds mening är skärgården det mest unika Sverige och Finland har att erbjuda.
 ?? KRISTER GÖRANSSON ?? VACKRA VYER. Olika extremlopp ordnas lite varstans i världen.
KRISTER GÖRANSSON VACKRA VYER. Olika extremlopp ordnas lite varstans i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland