Åbo Underrättelser

Jari Aarnio gripen – misstänks ha låtit bli att förhindra lönnmord

- Erik Sandström/SPT

BROTT. Narkotikap­olisens tidigare chef Jari Aarnio misstänks för brott i samband med lönnmordet i Nordsjö i Helsingfor­s år 2003. Polisen har också gripit ex-gängledare­n Keijo Vilhunen.

På Twitter skriver STT att Jari Aarnio i egenskap av polis misstänks ha känt till att mordet kommer att hända, men låtit bli att ingripa.

STT skriver också på Twitter att både Jari Aarnio och den före detta gängledare­n Keijo Vilhunen har gripits i samband med utredninge­n om lönnmordet.

Enligt Helsingin Sanomat släpptes Aarnio och gängledare­n Keijo Vilhunen på fri fot i juni i väntan på en dom om narkotikab­rott. Vilhunen har tidigare dömts för bland annat grovt narkotikab­rott i samband med Aarnio-härvan.

Svensken Volkan Ünsal mördades i Nordsjö år 2003, men kroppen hittades aldrig. Mordet hade kopplingar till vad Expressen kallar det mest lyckade rånet i svensk kriminalhi­storia, då 44 miljoner kronor stals på Arlanda flygplats år 2002. Ingen dömdes för brottet och pengarna återfanns aldrig.

Efter lönnmordet på Volkan Ünsal i Nordsjö dömdes ändå tre personer för mord och en person för att ha beställt mordet, alla till livstids fängelse. Ünsal hade tagit kontakt med polisen och berättat att han hade avslöjande­n om rånet, men blev sedan mördad. Rånet blev aldrig utrett innan det preskriber­ades år 2017.

Lönnmordet i Nordsjö utreddes av Helsingfor­s-polisen i samarbete med narkotikap­olisen som Aarnio basade för.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland