Åbo Underrättelser

Algtest gör att du kan simma lugnt

» Med snabbtest för alger får du på 15 minuter reda på om det finns giftiga blågröna alger i vattnet.

- Andrea Wiklund 02-274 9900/ andrea.wiklund@aumedia.fi

Ritva Ruuhijärvi och Ari Hyvönen från Liittinen har spenderat några dagar med att paddla kajak i skärgården. Några stora mängder alger har de inte stött på.

– Några få tjocka stråk av alger såg vi lite längre ut, men inte i någon större utsträckni­ng, säger Hyvönen.

– Men det brukar ju nog finnas varje sommar, man brukar kunna läsa om det i tidningarn­a nu som då, tilllägger Ruuhijärvi.

Paret har bara tänkt stanna för en kopp kaffe innan de ska åka vidare, men prövar gärna på algtestet. ETT TESTKIT för giftiga blågrönaal­ger innehåller ett par engångshan­dskar, en provburk, en pipett och en testkasset­t.

– I femton sekunder ska man hålla provburken under vatten så den fylls, läser Ruuhijärvi i bruksanvis­ningen.

Det visar sig vara noga med sekunderna. Vi håller burken i hinken med vatten lite för länge och det fräser då den kemiska reaktionen börjar redan under vattnet. Det ångar och stänker ur burken, så det lönar sig inte att fuska med skyddshand­skarna. EFTER DET blir det att vänta tio minuter, och sedan med pipett droppa vatten ur provtuben på testkasset­ten. Efter ytterligar­e fem minuter syns resultatet på kassetten.

– Bara ett streck syns, inga alger i vattnet alltså. Det är ju bra, konstatera­r Ruuhijärvi. – Det här är ju behändigt, fint att ett sådant test finns, säger Hyvönen. INTE HELLER Susanne Sundholm från Camping Solliden har märkt av några alger vid stranden.

– Hittills har vi haft ett bra år, utan några alger alls vid stranden. Folk är nog medvetna om att det finns risk för alger, så de brukar fråga.

Under semestersä­songen gäller det därför att hålla bra koll på algläget.

– Vi brukar göra ett lekmannate­st nu som då, vi fyller ett glas med vatten från stranden och ser om alger klumpar ihop sig. Vi tar också vattenkval­itetsteste­r som skickas för analys i laboratori­um varje månad.

 ?? ANDREA WIKLUND ?? RITVA RUUHIJÄRVI. Fyller testburken med vatten.
ANDREA WIKLUND RITVA RUUHIJÄRVI. Fyller testburken med vatten.
 ??  ?? ALGFRITT. Ari Hyvönen och Ritva Ruuhijärvi har inte märkt av alger i sommar.
ALGFRITT. Ari Hyvönen och Ritva Ruuhijärvi har inte märkt av alger i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland