Åbo Underrättelser

Paddla med SUP-bräda, kanot eller kajak i Aura å

Precis vid Hallis fors ligger sommarcafé­et Padolla där man kan hyra kanoter och kajaker och bege sig ut på Aura å. Nytt för i år är också möjlighete­n att hyra SUP-brädor.

- Klara Fält 02-274 9900/klara.falt@aumedia.fi

– Caféet som drivs i Myllärinta­lo öppnade förra sommaren, men kanotuthyr­ningen har funnits redan i flera år, berättar Ian Odom som tillsamman­s med Pauliina Nyrhinen driver verksamhet­en som ägs av Aura å-stiftelsen. TIDIGARE SKÖTTES uthyrninge­n av sommararbe­tare, och också kaffe och bulle såldes nu och då på plats. I fjol beslöt stiftelsen ändå att öppna regelbunde­n caféverksa­mhet och satsa mer på kanotuthyr­ningen, och därmed sökte de företagare som kunde driva stället.

– Tidigare satsades det inte lika mycket på marknadsfö­ring och det var inte så många som hittade hit, men från och med i fjol har efterfråga­n varit stor och därför tänkte vi att det kunde vara kul att skaffa SUP-brädor också. DET FINNS FEM SUP-brädor att hyra vid caféet. Brädorna påminner lite om surfingbrä­dor, men är betydligt stabilare. Det är relativt lätt att ställa sig upp och stå och paddla iväg, men man kan också välja att sitta ner.

– Såklart finns det en liten risk att man blir våt, men de som hyrt brädor av oss har klarat sig bra och många säger att de gärna skulle prova göra det igen. Man kan välja att ta det lugnt, men om man har lite mer fart på blir det dessutom effektiv träning för överkroppe­n. ATT PADDLA i ån med både bräda och kanot funkar bra. Trots att uthyrnings­stället ligger endast kring tre kilometer från centrum är området lugnt, och då man paddlar iväg möts man av vacker natur.

– Turister brukar kommentera den vackra naturen längs ån. Det är ändå inte bara turisterna som blir imponerade, många Åbobor har heller aldrig varit så långt upp längs ån. MANKANOCKS­Å välja att paddla in till centrum. Med SUP-bräda tar färden ungefär en timme och med kajak eller kanot går det ännu snabbare.

– Det är rätt häftigt att paddla i centrum och man ser staden från ett annorlunda perspektiv. OM MAN ÄNDÅ väljer att paddla uppströms kan man till exempel besöka Vanhalinna i Lundo.

– Där finns en brygga så man kommer smidigt i land. Man kan besöka museet och där finns också ett café. Dit paddlar folk främst med kanot eller kajak, ena vägen tar ungefär en timme, så till exempel på tre timmar hinner man paddla dit, gå runt på området och sedan paddla tillbaka. Ifall man vill kan man också boka en guide för sin paddlingst­ur. I KANOTER ryms två personer, och för barnfamilj­er kan man också lägga till en bänk i mitten där ett eller två barn får plats.

– Det går alltså bra att ta med också yngre barn som inte orkar paddla. UTHYRNINGE­N och caféet öppnar i mitten av maj och stänger i slutet av sommaren.

– Vi håller öppet till slutet av augusti, och ifall vädret är fint kan vi kanske ännu hålla uppe i september.

Tisdag till söndag är caféet och uthyrninge­n öppna klockan 10 till 18 och på måndagar håller de stängt. NUUNDER semesterti­der är efterfråga­n stor, och speciellt på veckoslut lönar det sig att boka kanot, kajak eller SUP-bräda på förhand genom att ringa eller mejla caféet.

Nu och då ordnas också olika sorts paddlingst­urer och kurser man kan anmäla sig till.

 ?? KLARA FÄLT ?? SUP. Brädan är förvånansv­ärt stabil och det går bra att paddla sig fram.
KLARA FÄLT SUP. Brädan är förvånansv­ärt stabil och det går bra att paddla sig fram.
 ??  ?? FÖRETAGARE. Ian Odom och Pauliina Nyrhinen sköter café Padolla och uthyrninge­n. På vintrarna studerar de i Helsingfor­s.
FÖRETAGARE. Ian Odom och Pauliina Nyrhinen sköter café Padolla och uthyrninge­n. På vintrarna studerar de i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland