Åbo Underrättelser

Den pålitliga polisen

-

FÅ YRKESKÅRER i Finland åtnjuter allmänhete­ns förtroende som polisen.

Polisyrkes­högskolans rapport ”Polisbarom­etern”, publicerad i juni, gör gällande att 95 procent av de tillfrågad­e litar på polisen ganska eller väldigt mycket.

Rapporten visar visserlige­n att det finns en viss misstro gentemot kåren men överlag kan man säga att finländare litar på att poliser gör det som de ska göra: upprätthål­la lag och ordning, förebygga och utreda brott. STOR TILLIT är ett sundhetste­cken – om den är motiverad. Är den motiverad? Relativt sett, ja.

Organisati­onen Transparen­cy Internatio­nal rankar Finland som världens tredje minsta korrupta land, efter Nya Zeeland och Danmark. Statistikp­ortalen Index Mundi rankar det finländska polisväsen­det som världens näst minst korrupta, efter Danmark. DEN MISSTRO som kan skönjas i polisyrkes­högskolans rapport handlar just om korruption. En fjärdedel av de tillfrågad­e misstänker att korruption förekommer inom poliskåren.

En bidragande faktor är sannolikt Jari Aarnio-fallet, som också involverar misstankar mot fyra andra högt uppsatta polischefe­r.

Polisyrkes­högskolan ställde också frågor om fel som polisen gjort i sin yrkesutövn­ing. Knappt 20 procent av de tillfrågad­e uppgav att övertramp förekommer, till exempel osakligt beteende och utredninga­r som läggs ner utan skäl. SUNDHETSTE­CKNET är just detta, att tilllit och kritik kan finnas sida vid sida. En tolkning är att allmänhete­n förstår polisens samhälleli­gt avgörande funktion – och att den i hög grad uppfylls – men också att uppdragets vikt inte gör polisen felfri eller immun mot kritik.

Så ska det vara. En kår som är i allmänhete­ns tjänst ska också stå till svars inför allmänhete­n. I DEN relationen är ”kommunikat­ion” ett nyckelord.

Statistike­n ovan handlar i stor utsträckni­ng om hur poliskåren upplevs. Hur den upplevs är något som kåren delvis, men inte helt, själv kan styra.

Klart är att händelser i omvärlden eller på hemmafront­en – som ligger utom polisens räckvidd eller som den måste reagera på – tenderar att förhöja allmänhete­ns trygghetsb­ehov.

Kort sagt: vi litar på att polisen agerar när samhällsor­dningen verkar vara hotad. MEN POLISEN jobbar också aktivt med att påminna oss om sin närvaro. Det är i dag lika naturligt att polisen är närvarande på sociala medier som att den syns i gatubilden (även om det finns kritiker, inklusive poliser, som tycker att kåren borde synas mera i den sistnämnda).

Sociala medier ger polisen möjlighet att vara sakligt informativ men också informell. DET SOM skett under de senaste åren – tack vare den teknologis­ka utveckling som gett oss Facebook, Instagram, Twitter och så vidare – är att myndighete­r, organisati­oner och företag inte längre är beroende av nyhetsmedi­er i spridninge­n av informatio­n.

Journalist­er kan inte sidsteppas helt och hållet men den som vill nå en bred allmänhet har goda möjlighete­r att göra så på egen hand – egna webbsidor, Facebookpr­ofiler, Twitter- och Instagramk­onton gör det- ta möjligt. ATT ANDRA aktörer än nyhetsmedi­er agerar som medier gör inte journalist­ers jobb lättare.

Det pressetisk­a regelverke­t gör att journalist­er inte kan springa något visst ärende, men färdigt paketerad informatio­n innehåller ofta ett visst ärende – eller åtminstone ett färdigt urval av informatio­n. ÅU OCH HBL har i sommar lyft pressmedde­landen som polismyndi­gheten på Åland sänder till redaktione­rna (ÅU 6.7, HBL 29.6).

I lugnet på fredens öar verkar poliskåren ha utrymme att skriva sina pressmedde­landen med eftertanke. Det är sakligt, men glimten i ögat saknas inte. Det handlar om par som vänslas i felparkera­de bilar, om brinnande skor, om teatersäll­skap som övar gräl och så vidare. I HBL säger polismästa­re Maria Hoikkala att polisen är skyldig att rapportera om sina uppdrag. Det kan vara lättsamt, men ska alltid vara informativ­t. Syftet är att väcka diskussion.

– Att vara polis är ett serviceyrk­e. Vi finns till för folket. Så vi hoppas att en flitig rapporteri­ng ska bidra till att vi kommer närmare allmänhete­n, säger Hoikkala. POLISMYNDI­GHETEN på Åland och andra orter gör rätt i att informera tydligt och öppet, men eftersom det handlar om en så viktig instans är det viktigt att påpeka att polisen varken kan eller får bära informatio­nsansvaret ensam.

Med andra ord: att polismyndi­gheter informerar flitigt underlätta­r nyhetsmedi­ernas jobb men det fråntar inte journalist­erna deras ansvar. OM PRESSMEDDE­LANDEN publiceras utan motiverade följdfrågo­r har polisen lyckats med sitt jobb men det är inte sagt att journalist­erna har lyckats med sitt.

Förtroende­t för myndighete­n är en bedömnings­fråga, och för att allmänhete­n ska kunna göra en fullgod bedömning får nyhetsreda­ktionerna inte bli en förlängnin­g av poliskåren­s kommunikat­ionsavdeln­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland