Åbo Underrättelser

Forskare oroad: Toppmötet kan snedvrida Finlandsbi­lden

Hör Finland till väst – eller är vi i gråzonen? Att toppmötet utmålas vara på neutral mark kan ge en felaktig bild av Finland, säger forskare.

-

På måndag är världens blickar på Finland. Men varför ordnas toppmötet mellan presidente­rna Donald Trump och Vladimir Putin just i Helsingfor­s?

– Det bästa sättet att se på det är att det är politiskt problemfri­tt, säger äldre forskaren Charly SaloniusPa­sternak, som specialise­rar sig på amerikansk politik och finländsk säkerhets- och försvarspo­litik. ENLIGT Salonius-Pasternak spelade flera faktorer roll då valet föll på Finland. En faktor är Finlands geografisk­a läge.

Putin är upptagen med VM-finalen i Moskva dagen innan mötet och det tar inte länge att flyga till Finland.

En annan orsak är att Finland är bekant sedan tidigare, det spelade roll med tanke på mötets snäva tidtabell.

Den sista orsaken som SaloniusPa­sternak nämner är att Helsingfor­s ses som politiskt passande.

–Varken Trump eller Putin känner att de gav efter i valet av Helsingfor­s. Putin ville knappast träffas i Bryssel eller Trump i Vitrysslan­d. SALONIUS-PASTERNAK ser tudelat på mötets betydelse för Helsingfor­s. Han säger att Finland har chansen att ge en uppdaterad bild av landet.

– Det är en trevlig möjlighet, säger han.

Men å andra sidan riskerar Finland att utmålas som ett land som inte hör till väst utan som fortfarand­e ligger i gråzonen. Salonius-Pasternak säger att det finns en risk för en stämpel som inte gynnar oss.

– Jag har oroat mig mycket för det. De första artiklarna som handlade om Helsingfor­s talade också om orten som neutral. Vi får se om det svänger. Jag tror inte att Putin ser Finland som neutralt, men det är ändå en skillnad mellan att mötas i Helsingfor­s och att mötas i London. INFÖR MÖTET har det spekulerat­s om vad Trump och Putin kommer att tala om.

Situatione­n i Syrien, den påstådda ryska inblandnin­gen i det amerikansk­a presidentv­alet och sanktioner­na mot Ryssland är tre ämnen som flitigt nämnts. Det kan också hända att Trump och Putin kan hitta en gemensam ton vad kriget i Syrien beträffar – men Salonius-Pasternak tror inte att mötet kommer att utmynna i en konkret och genuin lösning.

–En överenskom­melse sker inte så snabbt – det händer bara i filmer. TROTS DET saknar inte Trumps eller Putins ord tyngd. Salonius-Pasternak påpekar att det vore en väldigt stark signal om Trump till exempel talade om Krim som en del av Ryssland.

Trump har kritiserat­s för att gå med på att träffa Putin i enrum och är pressad att visa upp någonting konkret efter mötet.

Salonius-Pasternak säger att den amerikansk­a presidente­ns sits är svårare än Putins inför mötet.

– För Putin är det redan trevligt att Trump åker hela vägen till Finland för att möta honom. Det understryk­er att Ryssland är en stormakt. Allt man kan få är positivt, säger äldre forskare Charly Salonius-Pasternak.

– Det är mycket svårare för Trump att få någonting av Putin. Trump måste visa att han är färdig för dialog, men kan inte vara för mjuk. Det hör inte till hans personligh­et att vara en undersåte.

 ??  ?? NEUTRAL ELLER INTE? Helsingfor­s ställning i världspoli­tiken väcker frågor, även om kanonerna på Sveaborg spelat ut sin roll sedan länge.
NEUTRAL ELLER INTE? Helsingfor­s ställning i världspoli­tiken väcker frågor, även om kanonerna på Sveaborg spelat ut sin roll sedan länge.
 ??  ?? ÄLDRE FORSKARE. Charly Salonius-Pasternak ser mötet som en trevlig möjlighet för Finland – men vissa risker finns.
ÄLDRE FORSKARE. Charly Salonius-Pasternak ser mötet som en trevlig möjlighet för Finland – men vissa risker finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland