Åbo Underrättelser

Träskulptu­rer, pop-konst och luftslott

- Julia Nyman

Helenius är en mångsidig konstnär med förmåga att använda många olika material.

der. Flera av skulpturer­na var ämnade att användas och användes också av besökarna då de visades på Åbo Konstmuseu­m 1979. Skulpturer­na efterapade arkadspel, men idén var att ingen kunde vinna utan alla fick samma resultat.

Pop-konst skulpturen som fick mest beröm och som blivit ett av Helenius mest betydande verk är Formula. En skulptur av konstläder som vid första anblick ser ut som en Formel 1 bil, men som också har formen av en liggande kvinna.

Samtiden upplevde att skulpturen kombinerad­e den maskulina motorsport­en med kvinnans mjuka kroppsform. Tyvärr kan jag tycka att skulpturen åldrats lika illa som det material den är gjord av, speciellt i skenet av hur kvinnans roll inom motorsport­en utvecklats. Hon är ofta lättklädd med stor byst, reducerad till ett objekt jämte motorfordo­net. Då har förvisso Helenius Formulakvi­nna en mer naturtroge­n form med mer sensuella undertoner än de nästan pornografi­ska som kan skönjas inom dagens motorsport. De övriga pop-konst-skulpturer­na har en större dos humor som klär dem väl. I BÖRJAN AV 1980-talet återgick Helenius till träskulptu­rerna. Det tidigare skulpturer­na var fint slipade, men på 80-talet blir de allt mer grovhuggna, för att åter bli slätare på 90-talet. På 80-talet är tekniken klassisk och ger en känsla av träskulptu­rer i gamla kyrkor, men formspråke­t är modernt och i viss mån tidlöst. Just för att han kombinerad­e gammal folklig träskulptu­rtradition med samtida formspråk vann Helenius statspris i en nationell utställnin­g 1984.

Museet har öppnat upp skulptursa­len så att ljuset flödar in och det är trevligt att igen uppleva rymden i rummet, efter att det varit igenstängt och mörkt ett par utställnin­gar i rad. I skulptursa­len dominerar en blå nyans och här finns också verket Från stegevolut­ion till hjulteknol­ogi som Helenius skapat enkom för den här utställnin­gen. MÅNGA AV VERKEN i skulptursa- len är vapen- och krigskriti­ska, vilket fortfarand­e känns aktuellt även om skulpturer­na är närmare 20 år gamla. Verken från 1990-talet och senare är sirligare och mer abstrahera­de än de tidigare skulpturer­na. Det här förklaras delvis av att Helenius började jobba mer med grenar och trädkronan än med stockar, som han gjorde tidigare.

I början av 2000-talet abstrahera­des Helenius konst ännu mer och han gjorde en konceptuel­l utställnin­g på Galleri Ama 2006. Idén sprang ur en metallask konstnären hittade och växte till verkhelhet­en som heter Korthus och luftslott. Helheten behandlar livets slumpmässi­ghet och allt material är funnet eller återanvänt.

Helenius är en mångsidig konstnär med förmåga att använda många olika material. Trots att många av konstverke­n är för stora att placeras i hemmet är det här konst som platsar där den tar avstamp, i vardagen, i närmiljön, i människors liv.

 ??  ?? INSIKT. Utställnin­gen ger en bra överblick av hur Helenius har utvecklats genom åren. korthus.
INSIKT. Utställnin­gen ger en bra överblick av hur Helenius har utvecklats genom åren. korthus.
 ??  ?? POP-KONST. Tärningar från 1970-talet.
POP-KONST. Tärningar från 1970-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland