Åbo Underrättelser

Ur Den Andras perspektiv

- Julia Nyman

DET ENA VERKET behandlar bakteriern­as betydelse för livets början. Sutela har följt med de noggranna rengörings­ritualer som utförs på Europeiska rymdorgani­sationens laboratori­um för att skydda till exempel Mars från extremofil­a bakterier. Hon ger bakteriern­a en röst. De berättar hur det känns att åka ut i rymden och sprida sig till andra ställen. Hur det känns när livet bubblar inom dem och när de äter.

Det andra verket baserar sig på faserna av kombuchajä­snig som omvandlats till en algoritm i en dator. Algoritmen skapar poesi, som märkligt nog är slående. ”Internet, the land having all that is appropriat­e” är en strof ur poemet. Kombuchans jäsningspr­ocess talar till mig.

Både Sutelas och Kiiskis verk baserar sig på dialog med andra, också Den Andra. För den här utställnin­gen har Kiiski jobbat tillsamman­s med bland annat sina egna och sin brors barn. Hon utnyttjar också akvariet i museet, vilket jag finner helt magiskt. PÅ EN SKÄRM bredvid akvariet ser en två barn ur fiskarnas perspektiv. En kan inte höra vad de säger, men en ser dem leka i museet. De kommer fram till akvariet och tittar på fiskarna. Barriären mellan en själv som fisk och barnen känns oigenomträ­nglig. Allt en vill är att gå med i barnens lek, men en sitter fast i akvariet.

Själva akvariet har också fått nya dekoration­er och tillskott i form av plastmedus­or. Det har ändå gjorts på fiskarnas villkor i samråd med en akvarieexp­ert. Kiiski vill att en ska se fiskarna som individer, vilket understryk­s av bland annat ett porträtt på en av fiskarna som hänger på väggen. SUTELAS OCH KIISKIS utställnin­gar ger flera ingångspun­kter och förutsättn­ingar för att en ska kunna sätta sig i en annan arts situation. Empati och dialog är ledord genom hela utställnin­gen.

En har också möjlighet att anamma en annan roll än sin egen i Kiiskis installati­on Birds of Paradise. En får ta på sig en kåpa och på så sätt integreras i installati­onen som består av växter, gymnastikb­ollar och en video. Om en vill kan en fortsätta bära kåpan då en lyssnar till Sutelas bakterier och helt gå ur sitt människope­rspektiv. Tankeexper­imentet vidgar ens vyer och jag blir åter påmind om konstens möjlighet att påverka och utbilda betraktare­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland