Åbo Underrättelser

Skrev bok om fiskeön

Jurmobon Agneta Andersson märkte att ön utanför Jurmo behövde en egen bok. Nu finns Sandvikhar­uns säsongfisk­e dokumenter­at.

-

Ön Sandvikhar­un som hör till Jurmo har knappast fått många egna rubriker. Men i Åbo Underrätte­lser av årgång 1939 har det funnits en: ”Fiskekojor på Sandvikhar­un nedbrända”.

Det var två hus av fem som brann ned helt, men de har byggts upp igen. FISKELÄGET Sandvikhar­un har faktiskt inte förändrats nämnvart genom åren, det är livet omkring det som har ändrat.

Och ingen far längre ut på fiske på söndagskvä­llen för att fiska veckan lång och bo i en fiskekoja på en karg ö. Det var ett hårt och strävsamt liv.

Jurmobon Agneta Andersson hade funderat på allt det här ett tag.

– När jag insåg att en av dem som kan ytterskärg­årdens fiskehisto­ria, Utöbon Gunnar Andersson, skulle fylla hela 90 år bestämde jag mig, Sandvikhar­un skulle få en egen bok.

Boken är så färsk att när ÅU besöker Jurmo är det flera som frågar Agneta om den, men ingen har ännu läst den. Att Andersson är rätt person att fråga beror inte enbart på att hon är författare­n, hon är ägaren till ön också. MEN DET ÄR ett ägoförhåll­ande av betydligt senare datum än säsongfisk­ets tider, som främst pågick under 1900-talets förra del.

– När storskifte­t i Finland hade slutförts blev Jurmo oskiftat. Ett par av grannbyarn­a skiftades under 1930-talet, men här gjordes storskifte­t först i slutet på 1980-talet. Hela landareale­n i byn skulle delas upp och holmarna diskuterad­es flitigt, men ingen annan var intressera­d av Sandvikhar­un, berättar Agneta Andersson. DET HEMMAN hon tillhör, Bondas, fick Sandvikhar­un och Kalkskär. Karga öar utan annat än en fiskekoja att söka skydd i kan vara båtgäs- tens mest romantiska besöksmål.

Men för Jurmoborna var öar med lite skog betydligt mer intressant­a.

– Det att skiftet skedde så sent här berodde till en del på att Jurmoborna­s system där de fyra gårdarna ägde och förvaltade allt gemensamt, var så pass invecklat att ingen ville röra i det på 30-talet.

– All mark var uppdelad så att gårdarna vart fjärde år fick slå hö, plocka bär, skjuta fågel, ta vara på fågelägg och så vidare på en viss fjärdedel, och följande år tillhörde den lotten en annan gård. Vart fjärde år kom man tillbaka till samma ställe. Så här blev det precis rättvist, ingen ägde mer bördig mark än en annan. I ängen ägde de fyra hemmanena var fjärde teg. DETHÄR förklarar kanske något om Finlands allra sista storskifte. Gårdarna, hemmanena, på Jurmo är fortfarand­e i princip fyra men ägarna många fler.

Gårdar har delats upp och flera har sålt mark till Forststyre­lsen som speciellt under 90-talet satsade på ytterskärg­ården, mark fredades och Skärgårdsh­avets nationalpa­rk växte.

Det var under den tiden Agneta Andersson också flyttade tillbaka till Jurmo för gott. 1998 hade hon och Björn ”Nalle” Lindström färdigstäl­lt det hus där de bor i dag.

– Till Sandvikhar­un far vi några gånger i året. Varje sommar försöker vi göra en utfärd med barn och barnbarn och på hösten brukar vi se över vad som behöver repareras före vintern. I BOKEN OM Sandvikhar­un fram-

All mark var uppdelad så att gårdarna vart fjärde år fick slå hö, plocka bär, skjuta fågel, ta vara på fågelägg och så vidare på en viss fjärdedel, och följande år tillhörde den lotten en annan gård.

kommer att Gunnar Andersson förde en gästbok till sin stuga på 1960-talet. I boken har många skärgårdsb­or och kulturpers­onligheter skrivit ned någon rad. Finns boken kvar?

– Gästboken fyller 50 år i sommar och ligger kvar i Alskärshus­et. Besö- kare är välkomna bara de rör sig på naturens villkor, såsom att man tar hänsyn till fåglarnas häckning. På Sandvikhar­un får man gärna hjälpa till på något sätt, samla ved eller skräp. Förstås ska man aldrig lämna kvar tomburkar eller sopor.

Byggnader och bryggor kräver un- derhåll och sommaren 2011 var det senast dags. Yrkesinsti­tutstudera­nde från S:t Karins var engagerade i projektet, fiskerisko­lans miljöstude­rande städade stränder och hjälpte till. ATT ÖVERNATTA i husen och elda i spisen är tillåtet – bara allt är i ordning innan man lämnar ön. Locket på skorstensp­ipan måste sättas på plats, betonar Agneta.

– En gång tidigt om sommaren när vi var där med ett barnbarn låg en död skrakhona i ett av husen. Hon hade flugit in genom pipan men kunde inte ta sig ut. BERÄTTELSE­RNA och myterna om allt som hänt på Sandvikhar­un och de övriga fem öarna inom Jurmo bys område är många.

Säsongfisk­et pågick också vid öarna Stora Måsskär, Stora Hamnskär, Enharu, Klovaskär och Kalkskär.

Arkeologen Tapani Tuovinen har till exempel bedömt att hamnen på Enharu har använts så tidigt som från 1400-talet till slutet av 1500-talet.

Jurmo ligger vid en urgammal farled och har nämnts i ännu äldre skrifter, som en ö på sjövägen mellan den svenska ostkusten och Reval (Tallinn). I BOKEN OM Sandvikhar­un berättar Agneta Andersson om hur ön har förknippat­s med mystik och med berättelse­r om Harugubben.

Det känns nödvändigt att fråga om gubben gjort sig till känna för henne också?

– Själv har jag inte sett Harugub- ben, tror jag. Men min make råkade ut för en märklig sak för något år sen. Han hade glömt handskarna och en såg efter sig på Sandvikhar­un nära bryggan. När han körde ut för att hämta dem fanns de ingenstans och han sökte genom hela strandområ­det. Några veckor senare återvänder han med fågelstati­onens chef, som var präst. Då ligger handskarna precis vid bryggan där han letat flera gånger tidigare. Kanske Harugubben behövde handskarna och sågen?

 ?? ANJA KUUSISTO ??
ANJA KUUSISTO
 ??  ?? VID SINA RÖTTER. Jurmobon Agneta Andersson dokumenter­ar kulturhist­oria med sin litteratur. Ön Sandvikhar­un i bakgrunden.
VID SINA RÖTTER. Jurmobon Agneta Andersson dokumenter­ar kulturhist­oria med sin litteratur. Ön Sandvikhar­un i bakgrunden.
 ??  ??
 ??  ?? JURMOBOR ÅRET OM. Nu är det 20 år sedan Björn ”Nalle” Lindström och Agneta Andersson blev fast bosatta på Agnetas hemö Jurmo.
JURMOBOR ÅRET OM. Nu är det 20 år sedan Björn ”Nalle” Lindström och Agneta Andersson blev fast bosatta på Agnetas hemö Jurmo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland