Åbo Underrättelser

”Man kommer aldrig undan algerna”

» Algläget i Åbolands skärgård varierar med allt från grön gröt till knappt några spår alls.

- Adrienne Westerback 02-274 9900/ adrienne.westerback@aumedia.fi

Vid Helsinghol­mens gästbrygga i Kimitoön hade man ordentligt med alger för en vecka sedan. Det säger företagare­n Alf Andersson som äger gästhamnen på holmen.

– Vi hade en riktig alggröt här då. Men tack vare kraftiga vindar efter det så blåstes det bort och vikarna tömdes, säger han.

För tillfället är läget därmed betydligt bättre, men enligt Andersson finns det fortfarand­e spår av algerna.

– Tyvärr kommer man aldrig riktigt undan blomningen, den förekommer nog varje år. Det gäller därför att se efter innan man hoppar i vattnet, säger han.

I KIRJAIS bybutik och marina i Nagu är läget likt det på Helsinghol­men.

– Det är inte så vackert i vattnet just nu och vi hade ett tjockt alglager här tidigare. Nu har vindarna gjort att det lättats upp lite men de finns nog fortfarand­e kvar, säger butikens och gästhamnen­s ägare Sannikka Björklund.

Enligt henne är det främst simstrande­n som drabbas eftersom gästerna inte kan simma så länge som det finns ordentliga spår av alger.

– Men det påverkar nog inte besökarna i deras val av hamn. Algerna kan man inte göra något åt och vi har annars fått väldigt fin respons, säger Björklund.

PÅ HÖGSÅRA i Kimitoön förändras situatione­n med algerna lite från dag till dag.

– På måndagen när simskolan skulle börja var det så pass algigt att barnen inte kunde gå i vattnet. Men på tisdagen hade det blåst bort igen så de kunde gå och doppa sig, säger

Jenny Örnell-Backman vid Lillbacka Brygga i Byviken.

Örnell-Backman menar att det främst varit fråga om alger vid stränderna, också i Kejsarhamn­en på holmen.

– Ingen av våra gäster har i alla fall rapportera­t om att det skulle ha funnits ute till havs, även om det ibland till och med varit värre där, säger hon.

INTE LÅNGT från Högsåra vid Nötholms gästhamn på Rosala ser läget däremot annorlunda ut.

– Vi har inte sett av några alger alls ännu, så hittills har vi klarat oss bra, säger gästhamnsä­garen Bjarne Eriksson.

Enligt Eriksson brukar det inte heller förekomma alger hos dem särskilt ofta.

– De brukar inte riktigt komma in här, men det är ju inte alls omöjligt att de dyker upp ännu i sommar. Det beror mycket på väder och vind, säger han.

UTE PÅ INIÖ har algerna inte hel- ler synts till ännu vid bybutiken och gästhamnen.

– Vi har klarat oss undan dem hittills, så vi har haft tur på den fronten, säger företagare Maria Palin som driver både butiken och hamnen.

Palin misstänker att det algfria läget kan bero på de starka vindarna under de senaste veckorna.

– De har inte hunnit bli och ligga så länge helt enkelt. Här brukar inte vara alger särskilt ofta heller så jag hoppas att det håller sig så också i år, säger hon.

I Nagu har simskolan flyttat från Framnäs simstrand till Mattnäs på grund av alger.

 ?? JARMO VEHKAKOSKI ?? VARIERANDE LÄGE. Vid Helsinghol­mens gästbrygga var alglagret tjockt för någon vecka sedan men efter kraftig blåst tömdes vikarna och för tillfället är det mycket bättre.
JARMO VEHKAKOSKI VARIERANDE LÄGE. Vid Helsinghol­mens gästbrygga var alglagret tjockt för någon vecka sedan men efter kraftig blåst tömdes vikarna och för tillfället är det mycket bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland