Åbo Underrättelser

Han vill skydda liten oas

Husbolag vill bygga nytt höghus där professor Pehr Adrian Gadds trädgård blomstrade på 1700-talet.

- Patricia Torvalds 02-274 9900 patricia.torvalds@aumedia.fi

– Jag förstår att det finns ett stort ekonomiskt intresse i att bygga nytt här nu då Åbo upplever ett ekonomiskt uppsving men det finns väl andra ställen att bygga på än just här, konstatera­r Tapio Salmi, dekanus för fakulteten för naturveten­skaper och teknik vid Åbo Akademi. UNDER åren 1754-1797 odlade kemiprofes­sor Pehr Adrian Gadd (17271797) mer än 600 olika växter i sin försöksträ­dgård vid Slottsgata­n 49, i Kakolaback­ens sluttning. I dag är cirka 2/3 av trädgården fortfarand­e ett grönområde, men hur framtiden ser ut är oklart.

Ett av de närliggand­e husbolagen har nämligen planer på att bygga ett fem våningar högt bostadshus med parkerings­plats över det parkområde som tidigare var Gadds trädgård.

I detaljplan­en från 1964 stadgas att tomtens nordostlig­a del, där Gadds trädgård tidigare fanns, ska förbli ett grönområde. För att möjliggöra det planerade nybygget krävs alltså en ändring av detaljplan­en.

Parken hör även till ett större område som skyddas som fast fornlämnin­g av fornminnes­lagen. Till området hör sådana kulturlage­r och strukturer som bildats före Åbo brand 1827. MUSEICENTR­ALEN och Egentliga Finlands landskapsm­useum har, på begäran av ett annat närliggand­e husbolag, gett ett utlåtande om det planerade nybyggets inverkan på växtlighet­en och stadsbilde­n i området.

I sitt utlåtande konstatera­r Museicentr­alen och landskapsm­useet att planerna för det nya höghuset står i strid med den rådande detaljplan­en och värnandet av områdets kulturhist­oriska värden.

De befintliga höghusen i området anses av Museicentr­alen vara betydande byggnader i Åbo. De bildar en enhetlig helhet som represente­rar den funktional­istiska arkitektur­en som var typisk under efterkrigs­tiden.

Under den här tidsperiod­en var ljus och grönska viktiga element i stadsbilde­n. Museicentr­alen vill bevara den här historiska miljön och bland annat därför anser man att Gadds gamla trädgård bör skyddas. UTÖVER vikten av den grönska och det ljus som parken tillför området väger även trädgården­s intressant­a historia tungt.

– Åbo Museicentr­al anser att det parkaktiga området som bevarats efter professor Pehr Adrian Gadds trädgård är ytterst värdefull ur ett historiskt- och stadsbilds­perspektiv. Området får inte fördärvas med tilläggsby­ggen, står det i utlåtandet.

I samband med utredninge­n konstatera­r Museicentr­alen även att parkområde­t är av så stor betydelse att ett möjligt införande av området i Kakolaback­ens byggda kulturmilj­ö av riksintres­se (RKY) bör utredas. GADDS trädgård är den enda av Åbos tre stora 1700-tals trädgårdar som undgått kraftiga nybyggen. De två övriga betydelsef­ulla trädgårdar­na som odlades under 1700-talet tillhörde Gadds kollega Pehr Kalm (1716-1779) och Gadds elev Johan Gadolin (1760-1852).

– Vi har väldigt lite kvar av gamla Åbo Akademi här i staden. Minnet och traditione­n borde lyftas fram mera, tycker Salmi.

För Salmi räcker det inte att hindra det planerade bygget utan han vill även se att parkområde­t får nytt liv i framtiden.

– Det här kunde utvecklas till en sevärdhet. Man kunde återuppliv­a trädgården och här borde finnas ett minnesmärk­e. Om det lämnas så här finns det en risk för att parken blir ett ställe där folk håller öl-picknick, speciellt nu när de bygger allt fler bostäder till Kakola.

 ??  ??
 ?? PATRICIA TORVALDS ?? 1700-TALS TRÄDGÅRD. Det var här som Pehr Adrian Gadd testodlade över 600 växter under den senare halvan av 1700-talet.
PATRICIA TORVALDS 1700-TALS TRÄDGÅRD. Det var här som Pehr Adrian Gadd testodlade över 600 växter under den senare halvan av 1700-talet.
 ??  ?? HOBBYHISTO­RIKER. Tapio Salmi har alltid varit intressera­d av världshist­orien men med åldern har också det lokala börjat engagera.Salmi är en av dem som aktivt propagerat för bevarandet av professor Gadds gamla trädgård.
HOBBYHISTO­RIKER. Tapio Salmi har alltid varit intressera­d av världshist­orien men med åldern har också det lokala börjat engagera.Salmi är en av dem som aktivt propagerat för bevarandet av professor Gadds gamla trädgård.
 ??  ?? ÖPPET OCH GRÖNT. Professor Gadds gamla trädgård är belägen till höger om de karakteris­tiska höghusen vid Aura å som syns till vänster i bilden.
ÖPPET OCH GRÖNT. Professor Gadds gamla trädgård är belägen till höger om de karakteris­tiska höghusen vid Aura å som syns till vänster i bilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland