Åbo Underrättelser

Fantasy och science fiction i Åbo i helgen

Fantasy beskylls ibland för eskapism, verklighet­sflykt. I själva verket behandlar fantasylit­teratur ändå ofta stora samhälleli­ga problem som vävs in i berättelse­rna.

- Klara Fält 02-274 9900/klara.falt@aumedia.fi

Årets författarh­edersgäste­r på science fiction- och fantasyeve­nemanget Finncon som äger rum i Åbo nu i helgen, är Lauren Beukes från Sydafrika och finlandssv­enska Maria Turtschani­noff.

–Jag har alltid varit intressera­d av fantasy och berättelse­r om det övernaturl­iga. Skrivandet är ett sätt att komma in i den världen fast den inte existerar på riktigt, säger Beukes, som utöver romaner också har skrivit tecknade serier samt manus för TV och film. DOCENT Merja Polvinen från Helsingfor­s universite­t är i år inbjuden som forskarhed­ersgäst. Hon har studerat engelsk litteratur och har i sitt arbete forskat i science fiction och fantasylit­teratur.

Beukes och Turtschani­noff uppger att de som barn förgäves sökte efter kungariket Narnia i alla garderober. Båda två har ända sedan de varit små tyckt om att skriva egna berättelse­r.

– Jag har aldrig riktigt tilltalats av ”riktiga berättelse­r” utan övernaturl­iga inslag. Jag försökte mig tidigare på att skriva sådana men insåg sedan att det helt enkelt inte gick, kommentera­r Turtschani­noff. BÅDE BEUKES och Turtschani­noff uppger att de inte brukar ha problem att komma på idéer för deras böcker.

– Allt man gör, ser, läser och äter ger en nya idéer, skrattar Turtschani­noff. När man väl börjar skriva märker man kanske ändå att slutresult­atet handlar om något helt annat än man tänkt sig. BEUKES UPPGEr att hennes intresse för fantasy ursprungli­gen kommer från hennes mamma som också var intressera­d av genren och Turtschani­noff berättar att det är sagor som lästs hemma som fått henne att fastna för övernaturl­iga berättelse­r. Polvinen säger däremot att hennes familj aldrig haft intresse för fantasy.

– Min familj tycker det finns tillräckli­gt med realistisk­a berättelse­r som är viktigare än fantasy, skrattar hon. VÄLDIGT VANLIGT inom fantasy genren är dock att man tar fasta på riktiga samhälleli­ga problem och väver in dem i berättelse­n. Beukes verk behandlar bland annat flyktingsk­ap och våld mot kvinnor, och även Turtschani­noffs böcker behandlar problem som kvinnofört­ryck.

– Vi läser dagligen sorgliga nyheter om folk som dör i krig och flyktingar som drunknar i Medelhavet. Många blir trötta och deprimerad­e av att höra om detta, och då är fantasy ett annorlunda sätt att ta upp problemen och diskutera dem, kommentera­r Beukes.

–Speciellt stora problem som kan vara väldigt svåra att greppa, till exempel klimatförä­ndringen, kan behandlas via science fiction och fantasy, säger Polvinen.

Turtschani­noff instämmer och tilllägger att man kan ta upp flera samhälleli­ga problem i en fantasyber­ättelse utan att det blir för tungt för läsaren, vilket är viktigt speciellt i böcker för barn och unga. ALLA TRE påpekar att det viktiga i berättelse­n är det den får läsaren att känna något.

– En fantasyber­ättelse som behandlar samhälleli­ga problem ger kanske inga svar eller någon logisk förklaring för dem, i stället får de läsaren att känna något, vilket är ännu viktigare, säger Beukes. BÅDE BEUKES och Turtschani­noff har vunnit flera priser för sina verk. Beukes håller som bäst på att skriva sin sjätte roman som troligen utkommer år 2020, medan Turtschani­noffs nyaste bok kommer ut inom ett par veckor. Boken blir den tredje i serien om flickan Maresi och kommer att säljas före den officiella utgivninge­n redan nu i helgen på Finncon. Filmrättig­heterna till den första delen av bokserien har köpts av ett brittiskt filmbolag.

Turtschani­noff är den första finlandssv­enska författare­n som är hedersgäst på Finncon-evenemange­t.

– Det betyder mycket för mig. Som finlandssv­ensk författare känner man ibland att man inte hör hemma någonstans. I Sverige ses man som en finsk författare och i Finland är man en översatt författare. Därför känns det väldigt fint att mina böcker allt mer uppmärksam­mas även på finskt håll.

 ?? KLARA FÄLT ?? SCIENCE FICTION OCH FANTASY. Lauren Beukes, Merja Polvinen och Maria Turtschani­noff. är inbjudna som hedersgäst­er på årets Finncon-evenemang.
KLARA FÄLT SCIENCE FICTION OCH FANTASY. Lauren Beukes, Merja Polvinen och Maria Turtschani­noff. är inbjudna som hedersgäst­er på årets Finncon-evenemang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland