Åbo Underrättelser

Troligen gottom kräftor

Det varma sommarvädr­et bådar för god fångst, men forskare menar att det ännu är svårt att bedöma med säkerhet.

- Adrienne Westerback 02-274 9900 adrienne.westerback@aumedia.fi

Forskare menar att det ännu är svårt att bedöma med säkerhet, men säsongen ser lovande ut.

Kräftfiske­t kommer antagligen att kunna inledas så fort säsongen kommit igång. Det tror Esa Erkamo, kräftforsk­are vid Naturresur­sinstitute­t.

Men det är först nästa vecka onsdag som den officiella rapporten om årets kräftläge ges ut.

– Vi är lite sena i år, men vi vill heller inte komma ut med uppgiftern­a alltför långt innan säsongen faktiskt börjar så att de stämmer så bra som möjligt, säger han. ENLIGT ERKAMO vet de därmed bättre hur kräftsitua­tionen ser ut först om ungefär en vecka, men han vågar ändå göra några gissningar.

– Värmebölja­n i maj värmde upp vattnen tidigare så det har i alla fall inte medfört några förseninga­r hittills, säger han.

Men eftersom vädret alltid kan skifta, och värmen kan stiga eller sjunka, så är spekulatio­nerna inte slutgiltig­a.

– Ynglen har kläckts och honorna har bytt skal, men det är ingen hundraproc­enttig indikator för hur säsongen blir ännu. KRÄFTORNA trivs bäst när vattnet varken är för varmt eller för kallt.

Om temperatur­en stiger mycket, så att den håller sig runt 23–24 grader eller mer varje dag, förändras kräftornas matsmältni­ng och de tappar hungern. Vid vattenytan kan syret dessutom minska i värmen så pass att det inte är tillräckli­gt för kräftorna. De söker sig då längre ner mot bottnen där det är svalare och syrebalans­en är bättre.

Erkamo tror hur som helst inte att en eventuell värmevåg kommer att påverka alldeles för mycket i säsongens början, men påpekar att det inte är lätt att veta.

– Om värmen håller i sig ändå in mot slutet av sommaren är det möjligt att kräftorna simmar neråt

Värmebölja­n i maj värmde upp vattnen tidigare så det har i alla fall inte medfört några förseninga­r hittills.

mot svalkan, och så har det nog varit ibland, säger han och nämner år 2010 som ett exempel på när kräftorna nästan försvann helt.

FJOLÅRETS kräftsäson­g var enligt Esa Erkamo rekordsvag då den var försenad med flera veckor.

– Efterfråga­n var också mindre. Vad det berodde på, om det var det svala vädret eller något annat, har inte analyserat­s ännu, säger han.

I år anser han att säsongen däremot åtminstone kommer att vara måttlig.

Om det blir en kyligare svacka är det ingen större fara, menar han, eftersom kräftorna bara håller sig gömda ett kortare tag då.

– Det mesta tyder på att det blir en bra säsong, men det är mycket som inverkar på hur det sist och slutligen blir, säger Erkamo. Uppgifter om observatio­ner av kräftor och kräftbestå­nd samlas in på webbplatse­n www.kalahavain­not.fi

 ?? ÅU-FOTO ?? FLODKRÄFTA. Årets kräftsäson­g kan bli riktigt bra säger forskare vid Naturresur­sinstitute­t.
ÅU-FOTO FLODKRÄFTA. Årets kräftsäson­g kan bli riktigt bra säger forskare vid Naturresur­sinstitute­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland