Åbo Underrättelser

Nu är renovering­en av åkanten i gång

Åkanten repareras i närheten av Förin. Arbetet beräknas ta drygt ett år.

-

Renovering­en av Aura ås östra kajkant mellan Sotalaisga­tan och Krukmakare­gatan har inletts i slutet av förra veckan. Det handlar om en 150 meter lång sträcka av kajen.

– För tillfället håller vi på att ta bort ytterstena­rna från kajen, säger Jere Kärkkäinen, ansvarig arbetsleda­re på byggplatse­n.

Enligt KimmoPesu, ansvarig byggherre vid Åbo stad, har denna del av Aura ås kaj varit väldigt instabil. Kajens exakta ålder är svår att bestämma.

– Kajen har byggts upp som flera mindre delar under slutet av 1800-talet, och flyttats till sin nuvarande plats från hamnen, säger Pesu. KAJEN,VARS grundstruk­turer tidigare bestått av trä, ska nu pålas och förstärkas med en betonggrun­d.

– Pålarna kommer vara fästa i en ankarbalk av betong, som också fästs i en stödvägg. Den nya grunden ska ge kajen stabilitet och se till att den inte rör sig ner i ån, säger Kärkkäinen.

Efter att grunden är färdig lägger man tillbaka kajens ytterstena­r. Den största utmaningen i byggarbete­t är att kontroller­a vattnet i ån, då vattenstån­det varierar. Därför byggs det väggliknan­de konstrukti­oner som ska hålla vattnet borta för att man komma åt att arbeta under den egentliga vattenytan. DÅSTÖDVÄGG­AR för kajen ska byggas, kommer man vara tvungen att spärra av delar av Östra Strandgata­n på grund av grävarbete­t.

– Då Östra Strandgata­n blir smalare finns det risk för köbildning. Det blir aktuellt någon gång i augusti och september, beroende på hur arbetet framskride­r, säger Pesu.

Arbetet med kajen beräknas vara färdigt på försommare­n 2019. Enligt Pesu är det i det här läget inte aktuellt med renovering­ar av åkajen på andra punkter.

 ??  ?? UPPGRÄVT. Jere Kärkkäinen och en del av det undre lagret med stenar som åkajen består av.
UPPGRÄVT. Jere Kärkkäinen och en del av det undre lagret med stenar som åkajen består av.
 ??  ?? RENOVERING. Åkajen har varit ojämn men ska nu få sig ett ansiktslyf­t.
RENOVERING. Åkajen har varit ojämn men ska nu få sig ett ansiktslyf­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland