Åbo Underrättelser

Nu brädar vi Björneborg!

-

PÅMÅNDAG inleds Suomiareen­a – Finlandsar­enan – i Björneborg.

Evenemange­t har blivit något av en finländsk Almedalsve­cka, även om det jämfört med den gotländska politikerv­eckan är ungt (Almedalsve­ckan har sitt ursprung i Olof Palmes 60-tal, Suomiareen­a ordnades första gången 2005). KLART ÄR ATT det här samarbetet mellan MTV och Björneborg­s stad, som hålls samma vecka som Pori Jazz, är ett enormt lyft för staden. I fjol besökte 74 000 personer 170 olika programpun­kter.

Suomiareen­a drivs av ett kommersiel­lt intresse som inte ska förringas, men lika viktigt är den arena som evenemange­t aviserar i själva namnet.

Samhällsfr­ågor tar inte semester, och juliveckan i Björneborg har blivit ett tillfälle för politiker, partier, organisati­oner och sakkunniga att debattera dessa.

Björneborg­s stad och andra involverad­e är att gratulera för att man lyckats etablera Suomiareen­a som ett måste, bevisligen för en rätt så bred allmänhet.

Nu är det trots allt dags för Åbo att ringas in i kalendern. VISST, ÅBO är ofta plats för evenemang av politisk och samhälleli­g vikt.

I fjol, i samband med presidentv­alskampanj­en, föreläste samtliga kandidater på Åbo universite­t. Och, på tal om presidente­n, så ska diskussion­erna i Gullranda i närliggand­e Nådendal i juni inte förglömmas.

Trots detta: Åbo – Finlands första huvudstad, Finlands främsta universite­ts- och högskolest­ad, den ekonomiska motorn i landskapet med kontakter till både öst och väst – behöver ett återkomman­de evenemang som lyfter de viktiga frågorna och sätter sig själv på debattkart­an. NU VERKAR vi få detta i Europaforu­m Åbo, som ordnas för första gången 30.8–1.9 och som är tänkt att bli en årligt återkomman­de öppning av den politiska hösten.

Ska Åbo i och med detta ta upp kampen med Björneborg som Finlands politiska evenemangs­stad nummer ett? Ja!

Kommer Åbo att lyckas? Förutsättn­ingarna är inte de mest gynnsamma men om staden spelar sina kort rätt: ja! FOKUS ÄR på EU och Europapoli­tiken, och den första upplagan bjuder på ett namnstarkt startfält.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) ska ge en politisk översikt, Europamini­ster Sampo Terho (Blå) ska diskutera bland annat brexit, och förra statsminis­tern Jyrki Katainen (Saml), nu vice ordförande i Europakomm­issionen, deltar i en medborgard­iskussion, och så vidare.

Namn som dessa är givna, men lika viktigt är att Europaforu­m Åbo söker deltagare som överraskar, till och med provocerar.

Förhoppnin­gsvis kan evenemange­t inkludera också utom-europeiska perspektiv. Det som sker utanför Europas gränser påverkar EU i allra högsta grad, som vi noterat. EU ÄR MERA än de politiker och tjänstemän som är verksamma inom unionen.

Vår uppmaning är därför att programmet tar med perspektiv från utifrån det strikt po- litiska – från folkrörels­er, aktivister och organisati­oner som lever med konsekvens­erna eller frukterna av beslut som fattas inom EU.

EU är mera än brexit, euron och politiska överenskom­melser. Europaforu­m Åbo gör klokt i att fokusera på europén – vad innebär det att vara europé i dag, hur varierar förutsättn­ingarna beroende på var i Europa man är född? TIDPUNKTEN FÖR forumet är knepig. Slutet av augusti är inte semesterti­der, skolorna har börjat och universite­ten och högskolorn­a står startklara. Folk har återgått till jobbet.

Viktigt därför att föra evenemange­t till folk. Ordna lunchsemin­arier, engagera studerande, skapa program för skolelever – i skolorna.

Platserna för evenemange­t – Marina Palace, Restaurang Skolan, Åbo Svenska Teater, Hansakvart­eret och huvudbibli­oteket – är centrala och tillgängli­ga och en bra början. SLUTLIGEN NÅGOT om språket. Åbo stad informerar om forumet föredömlig­t på svenska. Vi utgår från att den ansatsen bär över hela evenemange­t.

Programmet är till största del på finska. Vi noterar två tillställn­ingar som genomförs på svenska, en på engelska.

Givet att Åbo är en tvåspråkig stad, och att svenskan är ett större europeiskt språk än finskan och en möjlig inkastare till evenemange­t västerifrå­n, är det motiverat att utöka antalet svenska inslag i programmet. ÅBOHARNU ett gyllene tillfälle att bygga på den grund som läggs i höst.

Till arrangörer­na säger vi: dra lärdomar av de erfarenhet­er som det första evenemange­t ger så att Europaforu­m Åbo kan återkomma och växa.

Tillväxten i regionen har fått stadens tjänstemän och politiker att tänka stort. Gör så också i det här avseendet.

Gör ett sensomrigt Åbo till en nordeurope­isk angelägenh­et, på samma sätt som ett högsomrigt Björneborg är en nationell sådan.

Gör det, och bräda Suomiareen­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland