Åbo Underrättelser

Trumpanhän­garna möter presidente­n redan på flygplatse­n

Åtminstone tre olika grupper samlas med anledning av måndagens toppmöte. En av demonstrat­ionerna väntas bli jättestor medan de två andra inte vill kalla sina evenemang för demonstrat­ioner.

-

Den största demonstrat­ionen, Helsinki Calling väntas samla tusentals personer.

Demonstrat­ionen ordnas av en grupp privatpers­oner för att uppmärksam­ma frågor såsom mänskliga rättighete­r och demokrati, som enligt arrangörer­na både Donald Trump och Vladimir Putin inte beaktar i tillräckli­gt stor utsträckni­ng. Arrangörer­na poängterar ändå att demonstrat­ionen är opolitisk och syftet är inte att förhindra eller störa mötet på något sätt. FINSK UNGDOM, en självständ­ig organisati­on som i praktiken fungerar som Sannfinlän­darnas ungdomsför­bund, ordnar också en demonstrat­ion på söndagen. Kring 100 personer har visat intresse för evenemange­t på sociala medier.

– Det är mer en glad och trevlig tillställn­ing än en demonstrat­ion. Vi vill välkomna Donald Trump. Vi vill visa att vi respektera­r att han kommer till Finland och att Finland är ett varmt och välkomnand­e land, säger Finsk Ungdoms generalsek­reterare Marika Sorja. FINSK UNGDOM uppskattar bland annat Donald Trumps invandring­spolitik, men att de skulle gilla allt med honom har människor fått om bakfoten menar Marika Sorja.

– Han är USA:s president och gör mycket för att trygga sitt lands säkerhet, men vi är förstås inte av samma åsikt som han i allt. Han är inte perfekt på något vis.

I vilka frågor Finsk Ungdom inte är av samma åsikt som Donald Trump vågar Sorja inte ta ställning till då åsikterna kan variera mycket inom organisati­onen. FINSKUNGDO­MS tillställn­ing är ändå inte någon motdemonst­ration mot den stora Helsinki Calling demonstrat­ionen. Vi är helt oberoende av dem. Vi har några överraskni­ngsgäster och jag hoppas det blir en rolig och glad tillställn­ing, säger Marika Sorja. UTÖVER DE HÄR två demonstrat­ionerna finns det ytterligar­e en tredje grupp som träffas på söndag, Helsinki Loves Trump. Då det blev klart att presidentm­ötet ordnas i Helsingfor­s grundade Markus Bunders tillsamman­s med sin kompis Sampo Löppönen gruppen på Facebook. På en dryg vecka har gruppen samlat närmare 1 500 anhängare.

Bunders är medlem i Sannfinlän­darna men säger att gruppen inte är politisk. Någon stor demonstrat­ion tänker de inte heller ordna

– Vi kommer vara på Helsingfor­sVanda flygplats då Donald Trump landar på söndag. Vi vet inte riktigt var där vi kommer träffas, nära Trump kommer vi inte att komma. Vi vill ändå vara där då flygplanet landar och välkomna honom på, säger Markus Bunders. RESTEN AV söndagen och på måndag är planen att vara en del av den stora publiken.

– Vi kommer säkert att synas bland alla människor. Många av oss kom- mer ha kepsar med texten “Make America Great Again” och bära på stora amerikansk­a flaggor, säger Markus Bunders.

 ??  ??
 ??  ?? BLIR VÄLKOMNAD AV VISSA. Men andra kommer att demonstrer­a mot USA:s president Donalds Trumps politik när han besöker Helsingfor­s samtidigt som Vladimir Putin.
BLIR VÄLKOMNAD AV VISSA. Men andra kommer att demonstrer­a mot USA:s president Donalds Trumps politik när han besöker Helsingfor­s samtidigt som Vladimir Putin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland