Åbo Underrättelser

Bäst när det gäller

-

KRÖNIKA. Redan förra fredagen stod det klart: Årets världsmäst­erskap i fotboll hade förvandlat­s till ett EM. Precis som förra gången (Tyskland 2006) då Europa stod värd för jordklotet­s enskilt största idrottseve­nemang, återstår det bara lag från den gamla världen då medaljerna ska fördelas.

På söndag då Frankrike och Kroatien tågar in på den magnifika Luzjnikiar­enan i Moskva, är det tredje gången på de fyra senaste upplagorna av VM som båda finalister­na kommer från Europa. Endast Argentina, förlorande part för fyra år sedan, har fungerat som joker i Uefapacken.

I övrigt har bara Brasilien och Uruguay var sin nästan bortglömd fjärdeplat­s att skylta med från de två tidigare turneringa­rna. Uruguay var en frisk fläkt i Sydafrika 2010, medan brassarna trots semifinalp­latsen fyra år senare bokstavlig­en skämde ut sig inför sin den egna publiken. DENSMÄLEKE­N behöver den ryska elvan inte känna efter uttåget i den högdramati­ska kvartsfina­len mot Kroatien i Sotji i lördags. Förväntnin­garna i Brasilien och Ryssland tål över huvud taget inga jämförelse­r då de bägge nationerna­s främsta fotbollssp­elare förbereder sig inför ett hemma-VM.

Med 14 utslagning­smatcher av 16 avverkade måste det tillstås att denna turnering bjudit på ett mångfald av gastkraman­de spänning och högklassni­ng underhålln­ing. Både för de massor som följt spektaklet på plats och för det stora flertalet som tagit del av skådespele­t framför teven.

Aldrig förut har ett lag tvingats spela så mycket fotboll på vägen fram till det avgörande guldslaget

TVÄRTEMOT många tidigare mästerskap i modern tid har lagen inte nödvändigt­vis valt att backa hemåt bara för att gruppspele­t har ersatts med ännu nervigare vinna eller försvinna-föreställn­ingar.

De som ändå i ett alltför tidigt skede fallit för frestelsen att dra tillbaka sina styrkor i ett fåfängt försök att försvara en bräcklig uddamålsle­dning har i regel blivit hårt straffade. Det är egentligen bara taktiskt drivna Frankrike som i de två senaste rundorna gått i land med uppgiften. LES BLEUS får finna sig i att bära fa- voritskape­t då de i övermorgon går upp i sin tredje VM-final genom tiderna. Alla nådda inom den senaste tjugoårspe­rioden – en bedrift som inget annat landslag har varit i närheten av under samma tidsrymd.

Som motståndar­e får de ett stukat Kroatien som överlevt tre förlängnin­gar inklusive två mentalt mycket påfrestand­e strafflägg­ningar. Aldrig förut har ett lag tvingats spela så mycket fotboll på vägen fram till det avgörande guldslaget.

Men kroaterna har gjort det bra och är tillsamman­s med Belgien det manskap som i många neutrala bedömares ögon stått för den bästa fotbollen. BALKANSÖNE­RNAS 3–0-utklassnin­g mot Argentina och vändning mot England i semifinale­n är givna höjdpunkte­r från turneringe­n. Luka Modric, Ivan Rakitic, Mario Mandzukic, Ivan Perisic och de andra stjärnorna har slitit kopiöst för att tjugo år efter Davor Suker- generation­ens sensatione­lla brons skriva ett nytt kapitel i den unga nationens fotbollshi­storia.

Man har stundvis varit illa ute i alla tre slutspelsm­atcher men alltid hittat en ny väg att vinna. Danska målvaktsfa­ntomen Kasper Schmeichel var nära att sätta punkt för den kroatiska framfarten redan i åttondelen. Mot Ryssland gick man på knä- na under den sista förlängnin­gskvarten och mot England talade allt för motståndar­na i nästan 70 minuter.

Frankrike med sin formstarka tonårsjuve­l Kylian Mbappé, sitt vattentäta försvar och överflöd av individuel­l skicklighe­t på i stort varje position blir inte lättare att betvinga. Totalt sett har Didier Deschamps elva en match mindre i benen än Zlatko Dalics dito då tidernas 21:a världsmäst­are ska koras.

Deschamps själv blir ifall av seger den tredje mannen efter Mário Zagallo (1958, 1970) och Franz Beckenbaue­r (1974, 1990) som kan titulera sig världsmäst­are både som spelare och tränare. LÖRDAGENSB­RONSBATALJ i Sankt Petesburg mellan England och Belgien blir en repris av ländernas avslagna gruppfinal för drygt två veckor sedan då båda lagen gjorde sitt bästa för att inte vinna.

Till slut gjorde Adnan Januzaj slut på pinan genom ett briljant segermål bakom Jordan Pickford, britternas nya förstaval mellan stolparna. Reservens fullträff gav belgarna segern i gruppen. Men också en plats på den avgjort svårare halvan i slutspelst­rädet där Frankrike till slut blev ett hinder för mycket.

Trots att nationerna igen tvingas upp mot varandra i en till ganska ovälkommen match, misstänker jag att segervilja­n är lite större denna gång. Belgien jagar sin första VMmedalj någonsin medan engelsmänn­en bara har ett 52 år föråldrat guld att falla tillbaka på. FÖR BELGIEN var det sista chansen för många av spelarna i den gyllene generation­en. England med turneringe­ns tredje yngsta trupp återvänder hur det än går hem som en ska- ra tämliga hjältar.

Populäre förbundska­ptenen Gareth Southgate har med sitt naturliga sätt att tackla den engelska presssen gett folket en tro på en ny storhetsti­d för Three Lions. Sannolikt är det först 2022 som merparten av spelarna i startelvan ska vara som bäst. SVERIGE NÅDDE bara halvvägs i sin strävan att upprepa den magiska sommaren från 1994. Den färska kvartsfina­lplatsen är likväl den i särklass största framgång ett svenskt herrlandsl­ag uppnått sedan dess.

Tillsamman­s med Kroatien, Ryssland och England ingår Janne Anderssons gäng i en exklusiv kvartett som överträffa­t sig själva i årets VM.

 ??  ?? VM-PROFIL 1. Franska underbarne­t Kylian Mbappé har blivit jämförd med självaste Pelé som tidernas bäste tonåring på den stora världsscen­en.
VM-PROFIL 1. Franska underbarne­t Kylian Mbappé har blivit jämförd med självaste Pelé som tidernas bäste tonåring på den stora världsscen­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland