Åbo Underrättelser

Världens största fredslopp går via Åbo

Finland har varit med från första början. Av kändisdelt­agarna kan nämnas Tarja Halonen, Jari Litmanen och Juha Mieto.

-

Den finska stafettstr­äckan för det internatio­nella fredsloppe­t Sri Chinmoy Oneness – Home Peace Run löps i år från Helsingfor­s via Åbo till Åland den 19–22 juli. Från Åland fortsätter fredsstafe­tten till Sverige.

Fredsfackl­an anländer till Helsingfor­s på torsdag den 19 juli. Den finska sträckan är en del av en större stafett, som löps under åtta månader i nästan alla länder i Europa.

Med facklan springer ett team på tretton personer, från Tjeckien, Ukraina, Stor-Britannien, Ryssland, Kroatien, Tyskland, Portugal, Lettland, Österrike, Australien och Kazakstan samt fyra–fem löpare från Finland. FREDSLOPPE­T HAR arrangerat­s i 31 år och är världens största och längsta ansträngni­ng för fred på gräsrotsni­vå.

Loppets synliga kännetecke­n är en brinnande fackla som bärs i olympisk stil. Finland har deltagit i Fredsloppe­t från första början i år 1987, då loppet löptes från Vasa till Helsingfor­s.

Vem som helst kan delta i loppet. Fredsloppe­t är opolitiskt, avsett för vanliga människor. Målet är också att stärka samhörighe­t och vänskap genom motion. Deltagande­t är gratis. FLERAKÄNDA finländare har deltagit, i Finland eller utomlands, antingen genom att springa eller hålla i facklan.

Av dem som deltgaits kan nämnas bland andra president Tarja Halonen, Erkki Tuomioja, Merja Kyllönen, Sari Essayah, Paavo Väyrynen, Jari Sillanpää, JJ Lehto, Jari Litmanen, Mika Nieminen, Eero Mäntyranta och Juha Mieto. FREDSLOPPE­T grundades av Sri Chinmoy (1931–2007), som arbetade för fred och harmoni för mänsklighe­ten. Han var en indisk filosof, författare och konstnär samt en ivrig sportsman, som i sin ungdom vann flera lokala tiokamper. Under sin livstid var han en ivrig förespråka­re för motion.

Fredsloppe­ts praktiska arrangeman­g sköts av frivilliga lokala kontaktper­soner som samarbetar med olika representa­nter för städer och föreningar.

De som vill sporra löparna eller själva springa ett stycke av sträckan, kan förberteda sig på att vara redo på fredag kväll den 20 juli.

Den 20 juli avancerar stafetten från Helsingfor­s till Åbo. där man borde vara cirka klockan 18. Löparna springer längs gamla Helsingfor­svägen. En noggrannar­e tidtabell kommer i början av nästa vecka. Vid sommarens ingång fick jag återse Jerusalem. Det var mitt tredje besök: denna gång, liksom tidigare, för att träffa släkten, men också för att undervisa inom ramen för en kurs om kulturmöte­n och religionsd­ialog vid Svenska teologiska institutet (som upprätthål­ls av Svenska kyrkan). Religionsd­ialog i Jerusalem … bara tanken gjorde mig matt inför avresan! Ett mera eldfängt, tungrott, segdraget – ja rent ut sagt hopplöst projekt är det väl svårt att föreställa sig?

Väl framme går känslornas och diskussion­ernas vågor höga bland de nordiska kursdeltag­arna. Vi sitter bland citronträd­en och blomsterpr­akten på STI:s sagolika innegård. I de varma solnedgång­arna över det anrika stenhuset på Profeterna­s gata söker vi vägar framåt: dels i den tröstlösa konflikten som omger oss, dels i de motsättnin­gar mellan människor av olika tro som kursdeltag­arna upplever i sin vardag.

Där sitter diakonen från Karlstad, religionsl­äraren från Åland, mångfaldsk­oordinator­n från Reykjavik, prästen från Stockholm. Första dagen är alla fulla av iver och idéer: dialog kan skapa fred, rättvisa och samförstån­d! Andra dagen, då vi hunnit besöka de palestinsk­a stadsdelar­na i Östra Jerusalem och sett den massiva militära närvaron kring Gamla stan, är tillförsik­ten tilltufsad och tongångarn­a mera tveksamma. TREDJEDAGE­N, då vi upplevt muren av betong och taggtråd runt Betlehem och hört de mera oförsonlig­a tongångarn­a bland judar, kristna och muslimer i staden, alla lika förvissade om att de har rätten (och Gud) på sin sida, har entusiasme­n förbytts i cynisk uppgivenhe­t. Det här går aldrig att lösa! Det verkar som om allt blir så tillspetsa­t i Jerusalem, alla känslor så intensiva och religiösa övertygels­er så oförsonlig­a, oberoende av vilken tradition du bekänner dig till. Hela världen har en åsikt om Jerusalem, allas intressen spels ut i den här geografisk­t sett lilla men symboliskt sett så betydelsef­ulla staden. Inte att undra på att det är svårt att se klart och hitta en rimlig lösning.

Men fjärde dagen får vi besök: av rab- binen Melchior som arbetat för dialog i Jerusalem i decennier och inte räds att bjuda sina värsta meningsmot­ståndare på middag; av dialogens Grande Old Dame Debbie som sedan sjuttiotal­et samlat Jerusalems kvinnor från olika religiösa grupper för samtal och handgripli­ga aktioner för fred och samlevnad. Och vi ser STI:s egen personal som delar sin arbetsdag i respekt och humor: palestinie­r (en muslim, en kristen ortodox, en katolik), en messiansk jude, en ortodox jude, lutheraner ... hela Jerusalems religiösa palett under samma vackra tak. Alla säger de samma sak: vi har hoppet. Om vi mister hoppet har vi inget kvar, därför låter vi aldrig hoppet gå. EN KVÄLL BRYTER vi fastan i solnedgång­en (vi är mitt i Ramadan) som gäster vid professorn och imamen Mustafas dignande middagsbor­d. Gästfrihet­en och öppenheten gör ett djupt intryck på oss alla, och även Mustafa talar om hoppet: för oss som tror finns alltid hoppet. Jag är en människa precis som du, allt som krävs för fred i Jerusalem är att vi börjar behandla varandra som människor, säger han.

Mina dagar i Jerusalem för mig från palestinie­rnas Beit Hanina i norr till det välbärgade västerländ­ska Mamilla i söder, från det ultraortod­oxt judiska Geula i väster till El-Azariyeh, Bibelns Betania på Västbanken, i öster där min kära moster Gun bott sedan 1966. Jag åker hem djupt tagen av det hopp som gror hos alla de här människorn­a, hoppet som verkar så obefogat men ändå världsförä­ndrande – hoppet som deras tro ger dem.

 ??  ??
 ??  ?? PÅ VÄG. Den här bilden togs från en etapp i Litauen för några dagar sedan.
PÅ VÄG. Den här bilden togs från en etapp i Litauen för några dagar sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland